Aksjefond for den usikre
Man skal ikke beskylde finansbransjen for å være fantasiløse. Stadig popper det opp nye konkurrenter til banksparingen. Og utenom bank, og egen bolig, er aksjefond det vi sparer mest i. Problemet for mange er at aksjefond har en for høy risiko, spesielt dersom du ikke har det lange tidsperspektivet fondsforvalterne alltid preker om. Nå har det derimot kommet aksjefond som skal kunne sikre deg mot de altfor store nedturene.
Per i dag eksisterer det to forskjellige aksjefond hvor det ligger inne en sikringsdel. Dette er Storebrand Global med sikring, og Terra UK med sikring. Det er to helt vidt forskjellige fond.
ÅRLIG AVKASTNING
Storebrand Global med sikring klassifiseres og selges som et aksjefond, men den har ingen aksjer. Forvirrende?
- Er det ikke merkelig å selge dette som et aksjefond?
- Vi kjøper futureskontrakter, som vi siden sikrer med opsjoner. En del av kapitalen er også plassert i korte norske sertifikater. Grunnen til at vi markedsfører det som et aksjefond har med eksponeringen å gjøre. Fondet er eksponert i aksjemarkedet, sier produktansvarlig Per Tallesen i Storebrand Fondene. Han legger til at oppbyggingen av fondet gjør at det beskattes ulikt andre aksjefond, og at man slipper valutarisikoen man ellers får ved å kjøpe andeler i utenlandske fond.
- Fondet beskattes ikke som et aksjefond, men som et rentefond. Du får utbetalt årlig avkastning. Ikke slik som andre aksjefond hvor avkastningen først beregnes når du selger fondsandelene. Produktet kan sammenlignes med en aksjeindeksobligasjon (red. anm: se ØR 17/2000), men forskjellen er at det ikke er noen bindingstid, forklarer Tallesen. Han er klar over at det er skattemessig ugunstig for spareren at utbytte betales hvert år, men forklarer at fondet ble etablert på forespørsel fra Storebrand Livsforsikring, og var ment å inngå i deres produktportefølje. Skattereglene som gjelder for Unit Linked (se ØR 16/2000) og lignende produkter gjør at årlige utbetalinger ikke har noen betydning. Du skattes uansett ikke før spareperioden avsluttes.
Det andre aksjefondet med sikring, Terra UK m/sikring, er lettere å forstå. Dette er et aksjefond som faktisk inneholder aksjer. Fondet har rundt 95 prosent av kapitalen plassert i aksjer, mens den resterende delen er i opsjoner. Noe som blant annet fører til at de vanlige mekanismene for aksjefond som investerer i utlandet gjelder. Du får blant annet en valutaeksponering ved å investere i fondet. Markedsdirektør Stig Sandhaug i Terra Forvaltning forklarer at dette er en fond-i-fondløsning, hvor det norske fondet investerer alle sine midler i aksjefondet Edinburgh Safety First Fund.
UBETYDELIG FALL
Selv om fondene er forskjellige, så har de samme misjon. Faller markedet, skal de ved å investere i sikringsmidler kunne redusere nedgangen. Fondene har som mål ikke å falle mer enn fem prosent i løpet av en ettårs periode (sikringsperioden). Investerer du 100 kroner i begynnelsen av sikringsperioden skal dette være verdt minst 95 kroner i slutten av perioden. Husk at selv med en slik garanti kan ditt tap overstige fem prosent i løpet av perioden. Har fondet i løpet av årets tre første måneder steget til 110 kroner, og kjøper du da, garanterer fondet kun at verdien på din andel ikke faller under 95 kroner. Et fall fra 110 kroner til 95 kroner er som kjent mer enn fem prosent.
- Bør man dermed ikke kjøpe andeler etter en kraftig oppgang? Lønner det seg heller å kjøpe rett etter, eller rett før en ny sikringskurs blir satt?
- Det er ikke slik opsjonsmarkedet fungerer. Forvalteren vil forsøke å låse seg inn på et nytt sikringsnivå etter hvert som han tegner nye opsjonskontrakter. Men jeg ønsker ikke å love mer enn det vi vet vi kan stå inne for. Så i teorien vil det være fornuftig å vente til over nyttår, når ny sikringskurs blir satt, men i praksis vil man få med seg et høyere sikringsnivå når fondet har steget i verdi, forklarer Tallesen. Storebrand har valgt ikke å oppgi på hvilket nivå ny sikringskurs vil bli satt - det har Terra.
- Når fondet stiger med 10 prosent, skal forvalteren gå inn og sette ny sikringskurs. Dette kan skje når som helst, sier Sandhaug.
Selv om dette betyr at man ikke trenger å bekymre seg for at det har vært en høy stigning like før du ønsker å kjøpe andeler, bør du sjekke om hvordan fondet har utviklet seg siden forrige sikringskurs. Samt å sjekke når ny sikringskurs blir satt. Det lønner seg kanskje å vente til etter den magiske datoen?
INGEN GRATIS LUNSJ
Nå er ikke alt «gull og grønne skoger» i de sikrede fondene. Tallesen påpeker at man betaler en pris for sikringen fondet tilbyr. Denne prisen er for begge fondene redusert avkastning.
- Hvor mye av oppgangen mister man?
- Det vil være helt avhengig av hvordan oppgangen kommer. I en veldig brå oppgang kan du gå glipp av noe i toppen. Med mer flate oppganger, over lengre perioder, kan du få med forhåpentlig nesten 100 prosent. Vi har ikke noe tall på det, uttaler Tallesen. Også det har de tall på i Terra, men her mister du mye av oppgangen.
- I vårt fond vil du få med deg bortimot seksti prosent av oppgangen i markedet. Dette er relativ lavt, men det er dette som er konsekvensen når man bygger opp porteføljen på denne måten, sier Sandhaug.
GUNSTIG TIDSPUNKT
Tallesen forteller at de har opplevd god interesse for fondet. Det ble lansert i februar. Midt i den verste børsnedgangen. Spørsmålet er hvem passer egentlig sikrede fond for?
- Hos oss er det hovedsakelig personer med langsiktige sparingsbehov. Som ønsker å spare til pensjonen, og som ønsker å være sikre på at de ikke risikere å miste 50 prosent av fondet over natten. Vi kunne da ha anbefalt at de heller burde plassere pengene i et pengemarkedsfond, men det er dårlig rådgivning. Dette er et produkt som hjelper kunden ut i aksjemarkedet, og som over tid vil gi høyere avkastning enn et pengemarkedsfond, sier Tallesen. Han forklarer at deres fond har lavere risiko enn et globalt fond, men gjør det klart at dette ikke er et produkt for alle. Har du en langsiktig horisont (over 5 år), vil risikoen i et globalt aksjefond være så lav at mange ikke har behov for noe sikring.
Terras sikrede fond er noe annerledes. Ettersom fondet er regionalt passer det best for dem som ønsker en eksponering mot akkurat denne regionen. Sandhaug mener at dersom du er ute etter minst mulig risiko, kan det heller lønne seg å investere i et globalt fond.