Venter to nye rentekutt i USA
Her er dagens morgenrapport fra DnB NOR Markets:
Den inneklemte fredagen i USA gav små bevegelser i markedene, men positiv børsutvikling. Dollaren litt sterkere fra rekordsvake nivåer fredag morgen.
De amerikanske børsene styrket seg fredag med en oppgang for S&P500 på 1,7 prosent. Det var relativt lite handel på denne inneklemte fredagen der også markedene i Japan var stengt. Tidlig på fredag var dollaren nær 1,50 EURUSD, men har siden styrket seg litt. I skrivende stund er kursen 1.4820 EURUSD. De lange rentene endret seg lite fredag. Kronen er relativ lite endret fra fredag morgen.
I dag legger vi frem nye rente- og valutaprognoser i tråd med at vi månedlig justerer prognosene. Denne gangen har vi justert rentebanen i USA ned og venter nå ytterligere to rentekutt a 25 bp. i USA i løpet av de neste to møtene. Bakgrunnen er utviklingen i finansuroen og problemene i interbankmarkedene. Samtidig ser vi for oss en noe svakere utvikling i amerikansk økonomi nå enn tidligere, men vi er fortsatt tvilende til at det blir resesjon i USA. Vi har imidlertid lagt til grunn at utviklingen i finansuroen snur til det bedre etter at årsresultatene til de store finansinstitusjonene er lagt frem neste år. I eurosonen er det neppe grunnlag for å sette renten videre opp så lenge Fed kutter og euroen er så sterk. I andre halvår neste år kan imidlertid Den europeiske sentralbanken finne tiden moden for å justere renten ytterligere opp. I Norge venter vi renteøkning på møtet i desember. Overraskende sterk BNP-vekst i tredje kvartal og svakere krone enn lagt til grunn understøtter at Norges Bank skal følge de signalene banken gav i sin pengepolitiske rapport ultimo oktober. Men uroen i interbankmarkedet rundt årsskiftet kunne være en grunn for å utsette renteøkningen til januarmøtet. Med en svakere økonomisk utvikling ute og uendrede renter i eurosonen første halvår, tror vi ikke Norges Bank kommer med flere renteøkninger før etter halvårsskiftet neste år. Da venter vi at veksten i økonomien er på vei ned og behovet for å få rentene opp er dempet. For dollaren venter vi at bunnen vil ligger rundt 1,50 EURUSD. Hvis finansuroen avtar ut i første kvartal neste år og Fed er ferdige med å kutte renten, tror vi det er grunnlag for en dollaroppgang. Så langt har dollaren svekket seg relativt mye på kort tid. Kronen tror vi i øyeblikket er preget av økende usikkerhet. Når denne usikkerheten dempes, kan det bli grunnlag for nye runder med kronestyrking.
Fredag la Statistisk sentralbyrå frem tall fra arbeidskraftundersøkelsen i september. Tallene som er sesongjusterte gjennomsnitt for månedene august til oktober, viste en oppgang i arbeidsledigheten fra 2,5 til 2,6 prosent. Dette var uventet. I lys av fallende registrert ledighet utover høsten, ventet vi og de fleste andre at AKU-ledigheten ville avta til 2,4 prosent. Oppgangen i ledigheten kan være et varsel om omslag i arbeidsmarkedet. Vi tro ikke dette tilfelle nå. Sysselsettingen stiger fortsatt sterkt og det er normalt en god del støy i AKU-tallene. Ledighetsutviklingen er dessuten godt i tråd med prognosene til Norges Bank og påvirker neppe vurderingene forut for neste rentemøte 12 desember. Vi venter at renten heves på dette møtet.
I dag legges det ikke frem makroøkonomiske nøkkeltall av betydning. Senere i uken kommer imidlertid flere viktige tall. Tirsdag kommer Conference Boards forbrukertillit for november og Case-Shillers boligprisindeks for september. I Europa legger Tyskland frem Ifo-indeksen for november og Frankrike INSEE-indeksen for samme måned. Onsdag skal sentralbanksjef Svein Gjedrem holde foredrag for LO-stat. I USA legges det frem tall for ordrer for varige goder i oktober, bruktboligomsetningen i oktober og Beige Book. Torsdag er dagen for norske tall. Da legger Statistisk sentralbyrå frem tall for detaljomsetningen og varekonsumet i oktober. NAV legger fram tall for registrert arbeidsledighet i november. I USA kommer det reviderte tall for BNP i tredje kvartal og nyboligomsetningen i oktober. I Tyskland legges det frem arbeidsledighetstall for november. Fredag kommer Statistisk sentralbyrå med kredittindikatoren K2 for oktober, USA legger frem tall for inntekt, forbruk og forbruksdeflator i oktober og Chicago PMI for november og Eurostat legger frem mer detaljerte nasjonalregnskapstall for tredje kvartal for eurosonen.