Stor sjanse for konflikt

Publisert: 31. mars 2008 kl 09.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Den amerikanske dollaren har ligget relativt stabilt mot euro gjennom fredagen og over helgen. Fredag ble det brudd i meklingen i årets lønnsoppgjør og streikvarsler er sendt ut, skriver seniorøkonom Kyrra Aamdal i DnB NOR Markets.

Flukt til statspapirer

- En periode med noe svakere dollar midt på dagen fredag ble raskt reversert, og i skrivende stund er EUR/USD uendret siden fredag morgen. De amerikanske nøkkeltallene fredag ettermiddag gav små utslag i valutamarkedet, men aksjebørsen falt og investorene søkte i noen grad tilflukt i amerikanske statspapirer. Investorene har foretrukket kortere statspapirer fremfor de lange blant annet ut fra frykten for at inflasjonen vil undergrave verdiene på de lange statspapirene. Amerikansk kjerneinflasjon målt ved priskomponenten på det personlige forbruket, var 2,0 prosent i februar, litt ned fra januar. Det bidro til å dempe inflasjonsfrykten noe og etterspørselen etter lange amerikanske statsobligasjoner steg. Tidligere i uken hadde rentene på statsobligasjonene steget etter at flere store lån var lagt ut, men fredagens forsterkede ønsker om å plassere i sikre papirer snudde bildet. Etter en viss svekkelse fredag kveld, har kronen i morgentimene hentet seg inn og EUR/NOK noteres nå til 8,03, 0,2 prosent svakere enn fredag morgen, ifølge Aamdal

Steikevarsel

- Fredag begjæret LO og YS meklingen med NHO avsluttet. Dette var helt i tråd med den forventede timeplanen. Riksmeklingsmannen hadde da fire dager på seg til å fullføre meklingen og nå gjenstår kun mandag og tirsdag. Kl 24:00 tirsdag løper fristen ut. Hvis det da ikke foreligger et anbefalt meklingsforslag, vil arbeidstakerne gå til streik. LO har varslet plassfratredelse for 37.426 arbeidstakere, mens YS har varslet plassfratredelse for 3.338 arbeidstakere. Streiken tar vanligvis ikke til før fra morningen 2. april, slik at meklingen kan foregå frem til morgenkvisten 2. april. Dersom partene blir enige om å anbefale et meklingsforslag, skal forslaget ut til uravstemming. Fristen for denne vil trolig være mot slutten av april. I forhold til oppgjøret i offentlig sektor, som starter 4. april, er uravstemmingen sentral. Avtalene i offentlig sektor utløper 1. mai. Dersom et evt. anbefalt meklingsforslag i LO/YS-NHO-området er blitt godekjent i uravstemming, vil det legge klare føringer for de offentlige oppgjørene. I tillegg til lønnsdiskusjoner er utformingen av AFP det vanskeligste temaet i meklingen. Regjeringen er part i AFP og er dermed trukket inn i oppgjøret. Det er imidlertid en åpenbar konflikt mellom LO-medlemmenes ønske om å videreføre en AFP-ordning som gir gode pensjonsvilkår for de som ønsker å pensjonere seg tidlig og regjeringens pensjonsreform der tidligpensjonering er mulig, men kostbart i form av varig lave pensjonsytelser. Vi tror regjeringene og LO ønsker å unngå en stor konflikt og holder en liten knapp på en konflikt avverges. Men samtidig er det en stor sjanse for at det blir konflikt, mener DnB NOR.

Viktige tall

- På dagens kalender er det noen viktige nøkkeltall. I Norges legges Statistisk sentralbyrå frem tall for kredittveksten fra innenlandske långivere. Vi venter at årsveksten vil avta. For husholdningene tror vi kredittveksten blir om lag uendret fra forrige måned, men ser for oss en avtakende trend. For ikke-finansielle bedrifter venter vi at kredittveksten avtar. Imidlertid er det usikkert hvor sterk vridningen fra utenlandske til innenlandske långivere vil være. Norges Bank vil angi de planlagte valutakjøpene for april og sentralbanksjef Gjedrem skal fordra for dipolmatkorpset. I USA legges det frem tall for Chicago PMI.

Saken fortsetter under annonsen

Ben igjen

- Senere denne uken kommer det flere viktige tall. Mest oppmerksomhet har nok sentralbanksjef Ben Bernakes redegjørelse for Kongressen onsdag. Tirsdag legges ISM-indeksen for mars frem. Det er ventet en liten nedgang i indeksen til 47,4 poeng. Det er fortsatt i overkant av hva som normalt assosieres med resesjonsnivåer, men denne industriindeksen trekkes opp av gode markedsforhold for eksportindustrien og indeksen har derfor noe mindre gode ledende egenskaper i den konjunkturnedgangen som nå utfolder seg. Fredag kommer det en ny sysselsettingsapport. Forventingene ifølge Reuters er en nedgang i sysselsettingen utenom landbruk på 58.000, og i så fall tredje måned på rad med nedgang, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.