Kredittveksten vil trolig avta

Publisert: 1. april 2008 kl 09.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Den amerikanske finansministeren, Henry Paulson, presenterte en rekke forslag til endringer av finansreguleringen. Amerikanske børser steg på nyheten grunnet håp om at regjeringen nå står rede til å stabilisere de volatile finansmarkedene. Asiatiske børser gikk også opp i morgentimene. Dollaren har gått noe sterkere over natten. Kanskje vil starten på et nytt kvartal gi aktørene noe større handlingsrom den nærmeste tiden, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

- Svekket krone

Den norske kronen styrket seg tidlig i går morges etter en svekkelse fredag kveld. Men i går formiddag falt kronen igjen tilbake og er nå om lag 0,5 prosent svakere enn i går morges. Kronen styrket seg litt, om enn kortvarig, på tallene for kredittvekst og valutakjøp. Kredittveksten steg litt for husholdningene og holdt seg også godt opp for bedriftene. Samlet sett var kredittveksten like høy i februar som i januar. Målt ut fra disse tallene ser det ikke ut til at bedriftene eller husholdningene har bremset etterspørselen etter lån eller ikke får låne så mye som de ønsker. Mot neste rentemøte i Norges Bank gir derfor ikke disse tallene noe grunnlag for å kansellere den varslede renteøkningen. Økte lånekostnader og strammere vilkår for kredittgivning vil trolig bidra til at kredittveksten etter hvert avtar. En marginal nedgang i Norges Banks valutakjøp til oljefondet kan også ha bidratt positivt til kronen, men heller ikke det var særlig varig. Gjedrems tale til diplomatkorpset var uten særlig nyhetsverdi for valutamarkedet.

I går la Norges Bank frem en oppdatert prognose for utviklingen i bankenes likviditet. Den viser et markert likviditetsbehov frem til sommeren. Det er nok en viktig forklaring på hvorfor Norges Bank torsdag i forrige uke la ut et F-lån som strakk seg ut til 19. juni, dvs. over to rentemøter. F-lånene har tidligere ikke blitt strukket over rentemøtene. Med en laveste akseptert rente langt under niborrenten ble dette av flere tolket som om Norges Bank ikke vil heve renten i april. Vi ser imidlertid dette tiltaket som et ledd i likviditetsstyringen og ikke som et signal i pengepolitikken. Det er derfor også verdt å merke seg at det lange F-lånet hadde en laveste rente som var 24 bp. høyere enn et kort F-lån (til 24. april) som ble lagt ut samme dag.

Høy inflasjon

I eurosonen ble det lagt frem tall som indikerer at inflasjonen i mars ble 3,5 prosent, noe som var høyere enn ventet. Det er også en oppgang fra februar og tallene svekker utsiktene til snarlig rentekutt. Det prises nå inn en sannsynlighet på 85 prosent for 25 bp. rentekutt innen junimøtet. Det er fortsatt priset inn i alt tre kutt innen året. I Australia holdt sentralbanken renten uendret på 7,25 prosent, godt i tråd med forventingene. Renten er blitt hevet fire ganger siden august i fjor og nivået er det høyeste på tolv år.

På dagens kalender er det noen viktige nøkkeltall. I Norge legges Statistisk sentralbyrå frem tall for arbeidskraftundersøkelsen. AKU-ledigheten kom sist ned til 2,4 prosent og det er ventet at den blir liggende der. Vel så viktig som tallet for ledigheten er veksten i sysselsettingen. Så langt har vekstbildet vært meget sterkt, men lavere tall kan tyde på at et omslag er på vei. NEF legger frem tall for prisene på brukte boliger. Prisene falt sammenhengende fra juni i fjor til januar i år, men steg litt i februar. Det er mange rapporter som viser at boligmarkedet utvikler seg svakere, samtidig som mange gode objekter selges godt over takst. I natt løper meklingsfristen i lønnsoppgjøret ut. Hvis det da ikke foreligger et anbefalt meklingsforslag, vil arbeidstakerne gå til streik i morgen tidlig. Det er imidlertid ikke uvanlig at det mekles på overtid, og det er ikke sikkert at det foreligger noen avklaring til morgenrapporten i morgen. I USA kommer ISM-indeksen for industrien. Det er ventet en liten nedgang i denne sentrale indeksen for å anslå USA konjunkturstatus, mener Kyrre Aamdal, DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen