Frykten har fått nytt tak
- Frykten fikk nytt tak i de amerikanske finansmarkedene i går. Aksjene falt, lange renter likeså. Dollaren svekket seg litt, men relativt små bevegelser i lys av aksje- og rentebevegelsene, skriver analytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
Aksjer og renter ned
- Etter en positiv slutt på forrige uke, startet denne uken med markert nedgang på New York børsen. S&P500 falt med 2,3 prosent og har falt med 10,1 prosent fra toppen 9. oktober. Tilsvarende var det en nedgang i lange statsrenter på rundt 25 basispunkter på det meste, men mot slutten av den amerikanske handelssesjonen og i løpet av natten kom renten opp omtrent 10 punkter. 10-års statsrente var nede i 3,79 prosent, men noteres nå til 3,91 prosent. Nedgangen i rentene er den største på tre år ifølge Reuters. Også 30-års statsrente falt markert, ned 14 bp. til 4,29 prosent.
Svak dollar
- I valutamarkedene gikk dollaren noe svakere, men nådde ikke de svakeste nivåene som ble notert fredag. I skrivende stund er dollaren 0,3 prosent svakere mot euro siden i går. I løpet av nattet steg dollaren en prosent mot japanske yen. Da hadde dollaren først nådd sitt svakeste nivå på 2½ år skriver Reuters. Bakgrunnen for styrkingen sies å være at Abu Dhab Investment Authority har kjøpt seg opp og tilført Citigroup 7,5 mrd. USD i ny egenkapital. Det kan også være noe av bakgrunnen for nattens renteoppgang. Norske kroner har svekket seg litt mot euro, men 1½ øre er innenfor de daglige svingningene. Med en litt sterkere svensk krone mot euro, har SEK/NOK steget med 0,6 prosent til 86,88, påpeker Aamdal.
Finansfrykt
- Det var flere forhold som førte til at frykten fikk tak i de amerikanske finansmarkedene i går. Citigroup annonserte betydelige reduksjoner i antall ansatte, men konkretiserte ikke størrelsen CNBC meldte likevel om reduksjoner på 17.000-45.000 personer av en arbeidsstokk på rundt 327.000 heltidsansatte. Ifølge Financial Times forventes Citygroup å sette av 8-11 mrd. USD til tap i fjerde kvartal. Ifølge Goldman Sachs har Citygroup behov for å sette av betydelig mer i 2008. Europas største bank, HSBC, meldte at den vil tilføre 35 mrd. dollar til sine to SIV'er (særskilte boliglånsselskaper) og vil ta disse selskapene inn på balansen. UBS nedgraderte de statlig sponsede boliglånsselskapene Fannie Mae og Freddie Mac fra kjøp til nøytral, som falt med hhv. 10,2 og 7,4 prosent. Senator Charles Scumer, leder for boligmarkedsgruppen i senatets bankkomité, ba i et brev om at de store utlånene fra Federal Home Loan Bank system (FHLB) til boliglånsselskapet Countrywide Financial Corp. blir gransket. Ifølge Reuters har Countrywide økte sin opplåning med 28,8 mrd. USD til vel 51 mrd. USD i løpet av kort tid. Shumer mener at Contrywide dermed utgjør en urimelig høy risiko for FHLB. Countrywide falt over 10 prosent på New York-børsen i går, ifølge DnB NOR Markets.
Uroen kan dempes
- Noen av de store finansinstitusjonene i USA avslutter årsregnskapet denne uken. I løpet av kort tid fremover vil derfor tallene for fjerde kvartal bli lagt frem for markedene. Det kan bidra til at finansuroen vil dempes.
Viktige nøkkeltall
- I dag kommer det noen viktige nøkkeltall fra USA og Europa. I USA kommer Conference Boards forbrukertillit. Forrige måned falt tilliten til det laveste nivået på to år og klart mer enn ventet. Nivået er likevel ikke særskilt lavt. Finansuroen og økte bensinpriser vil bidra til å trekke forbrukertilliten videre ned. Vi venter ytterligere nedgang nå, og litt mer enn konsensusforventingene. I dag kommer det også tall for boligprisutviklingen, den såkalte Case-Schiller-indeksen. I Tyskland legges IFO-indeksen frem som målet industriens forventinger og tilsvarende indeks for Frankrike legges frem av det franske statistikkbyrået INSEE, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.