Forventet rentebeslutning

Publisert: 29. mai 2008 kl 10.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Norges Bank holdt som ventet renten uendret og ga heller ingen signaler om heving på neste møte 25. juni. Det påpekes at inflasjonen er høyere enn anslått (tross sterkere krone) og at kjerneinflasjonen er noe over 2,5 prosent. Isolert sett er dette argumenter for å sette renten mer opp. Sentralbanken viser også til at oljeprisen har steget videre til et svært høyt nivå og at renteforventningene ute har tiltatt. På den annen side sier Norges Bank at det (som ventet) er tegn til at veksten i økonomien dempes, både privat forbruk og byggeaktiviteten. I tillegg vises det til uroen i finansmarkedene og høye rentepåslag i pengemarkedet. En samlet vurdering tilsier derfor uendret rente. Vi holder fast ved vår prognose om at rentetoppen er nådd, men om inflasjonen skulle fortsette å stige vil sannsynligheten for nok en renteheving åpenbart øke. Det var ingen markedsreaksjoner av betydning etter at beslutningen og begrunnelsen ble kjent i går, skriver Magnussen i dagens morgenrapport..

Nye nøkkeltall

- I dag kommer det nye indikator som kan si noe om konjunktursituasjonen her hjemme: Registrert ledighet for mai og detaljomsetning for april. Vi venter uendret bruttoledighet (summen av ledige og tiltak), og en moderat oppgang i detaljomsetningen. SSB slipper dessuten sin rapport om konjunkturtendensene i dag. Som alltid blir det interessant å studere deres vurderinger. Vi tror SSB er enige med oss i at rentetoppen er nådd. Rapporten pleier ikke å skape reaksjoner i markedene, fortsetter Magnussen.

Svensk detaljomsetning stupte i april. Nedgangen var hele 1,7 prosent fra mars. Det var klart svakere enn ventet og bekrefter nedgangen i trenden for det svenske forbruket. Mens trenden lå i overkant av 3 prosent helt frem til oktober, er den nå nede i 0. Utviklingen tilsier at det ikke er behov for å sette renten mer opp. Den svenske kronen svekket seg en del mot euro etter at forbrukstallene ble kjent. EURSEK handles nå opp mot 9,35. I dag kommer det tall for boligbygging og byggetillatelser for første kvartal, påpeker Magnussen.

Positivt fra USA

- Fra USA fikk vi i går ordretall for varige goder som overrasket på den positive siden. Samlet ordretilgang falt med 0,5 prosent (ventet ned 1,0 prosent), mens det var en overraskende kraftig oppgang utenom transport. Selv om tallene kan ha blitt forstyrret av påskeeffekter ble de godt mottatt i markedet: Dollaren styrket seg og de lange rentene steg. Siden i går morges har dollaren styrket seg med 0,8 prosent mot yen og rundt det halve mot euro og norske kroner. Amerikansk 10-års statsrente økte rundt 5 BP. men fortsatte oppover i går kveld og brøt gjennom 4,0 prosent til det høyeste nivået siden tidlig i januar. I dag kommer reviderte tall for BNP i første kvartal. Det er ventet at veksten vil justeres opp fra 0,6 prosent til 0,9 prosent. Marstallene for utenrikshandelen var positive og tilsier at veksten var høyere enn første publisering viste. Sentralbanksjef Bernanke skal holde en tale på BIS-konferansen i kveld og Feds Fisher skal snakke om inflasjon og gjeld. Fisher snakket også i går og sa at dersom inflasjonen (og inflasjonsforventningene) fortsetter å stige, venter han strammere pengepolitikk - også om veksten skulle fortsette å være svak.

- Fra eurosonen kommer pengemengdeveksten (M3) og tillitsindekser for næringsliv og husholdninger. Det ventes at optimismen vil fortsette å avta, i tråd med nasjonale undersøkelser. M3-veksten er ventet uendret på 10,3 prosent, fortsatt langt høyere enn det ESB er komfortable med. Gårsdagens foreløpige tall for tysk inflasjon i mai indikerer en oppgang til 3,0 prosent. I morgen kommer flashestimatet for hele eurosonen. Det ventes en oppgang til 3,6 prosent, avslutter Magnussen i DnB NOR Markets.
Saken fortsetter under annonsen