Finansuroen fortsetter

Publisert: 4. desember 2007 kl 08.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- I et ellers rolig valutamarked fortsatte svekkelsen av svenske kroner i går. Finansuroen forstetter og markedsaktørene avventer rentemøter i Storbritannia og eurosonen torsdag og i USA tirsdag neste uke, skriver analytiker Knut Magnussen.

Et rolig døgn

- Det har vært et rolig døgn i valutamarkedet. De toneangivende kursene har holdt seg temmelig stabile. Dollaren svekket seg noe mot yen, mens pundet har styrket seg litt mot euro. Den største bevegelsen finner vi for den svenske kronen, som fortsatte å svekke seg i går. Nå handles EUR/SEK helt oppe på 9,42 og SEK/NOK rundt 86,80. Svekkelsen startet forrige uke, blant annet som følge av flere nøkkeltall (BNP, forbrukertillit, detaljhandel). Den svakere makroøkonomiske utviklingen har trolig redusert aktørenes tro på videre renteoppgang, mener DnB NOR Markets.

Usikkerhet

- I tillegg er den finansielle uroen og usikkerheten også en negativ faktor for svenske kroner for tiden. Vi tror fortsatt på en vesentlig sterkere svensk krone over tid, men utelukker ikke at den vil holde seg svak på kort sikt. I USA viste den viktige ISM-indeksen for industrien så å si uendret utvikling i november. Det var noe bedre enn ventet på forhånd, men skapte ingen markedsreaksjoner av betydning. Indeksen ligger fortsatt over 50 og indikerer derfor fortsatt ikke resesjon, blant annet takket være gode utsikter for eksportindustrien, ifølge DnB NOR Markets.

Renteunntak i USA

- Normalt senker ikke FED renten når ISM er over 50. Denne høsten har vært et unntak i så måte. Alt ligger nå til rette for et nytt rentekutt fra den amerikanske sentralbanken neste uke. De fleste (oss selv inkludert) venter en nedsettelsen på 25 basispunketer, mens enkelte spekulerer i et kutt på 50 basispunketer. Rosengren fra Boston FED sa i går at utviklingen i subprimemarkedet vil bli verre før det kan bli bedre. Finansminister Paulson uttalte på sin side at planen som skal skjerme låntakerne for oppjusteringer av rentene trolig vil være klar i slutten av denne uken.

Saken fortsetter under annonsen

Dempet optimisme

- PMI-indeksen for eurosonen viste noe større oppgang enn ventet i november. Nivået på indeksen er fortsatt over 50, og indikerer derfor videre ekspansjon for europeisk industri fremover. Men optimismen i næringslivet har blitt betydelig dempet i løpet av høsten. Ferske tall for arbeidsledigheten viste videre nedgang i oktober. Et sterkt arbeidsmarked gir fortsatt håp om mer fart i forbruket, selv om optimismen blant husholdningene har avtatt i det siste. Også i Storbritannia overrasket industrisentiment (CIPS) på oppsiden i november. Indeksen steg til hele
54,4 mens det var ventet en nedgang til 52,5. Det sterke utfallet bidro til å løfte det britisk pundet. Lånerentene bankene i mellom steg i går både i eurosonen og i Storbritannia til det høyeste nivået på henholdsvis 6 og 9 år: Britiske renter steg til over 6,7 prosent for lån over årsskiftet (1 mnd Libor), mens tilsvarende lån i eurosonen kom opp i 4,8 prosent. Oppgangen innebærer i seg selv en innstramming og tilsier at Bank of England senker styringsrenten allerede denne uken og at ESB ikke hever sin rente, til tross for høy inflasjon, skriver Magnussen.

Videre boligfall

- Det norske boligmarkedet forstetter å svekke seg. Prisene på brukte boliger falt med 0,4 prosent sesongjustert i november. Detter var femte måned på rad med prisfall. Prisene faller selv om de fundamentale forholdene (husholdningenes inntekter, arbeidsmarkedet, befolkningsveksten) fortsatt er gode. Grunnen er trolig at renten har steget og at markedet for tiden er ubalansert, med uvanlig mange objekter ute for salg. Vi utelukker derfor ikke fortsatt fall på kort sikt, men tror markedet vil ta seg opp igjen i 2008. Optimismen blant husholdningene avtok litt i fjerde kvartal (ned fra 27,9 til 26,3) ifølge forventningsbarometeret. Svekkelsen skyldes trolig høyere renter og lavere boligpriser. Norsk PMI falt betydelig (fra 58,8 til 54,6) i november, og indikerer synkende optimisme i næringslivet. I dag slipper Norges Bank sin rapport om finansiell stabilitet, avslutter Knut Margnussen i DnB NOR Markets.