Bedre humør i finans

Publisert: 3. desember 2007 kl 08.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Stemningen i finansmarkedene var noe bedre på fredag enn tidligere, ettersom man ble mer sikre på at Fed faktisk vil kutte renten i desember. Blant annet styrket dollaren seg mot både euro og yen, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i morgenrapporten fra DnB NOR Markets.

Bedre finanshumør

- Forrige ukes uttalelser fra FED har, i alle fall midlertidig, satt finansmarkedene i bedre humør enn tidligere. For en uke siden så det ut til at FED og markedene var på kollisjonskurs. Markedene priset inn ytterligere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, mens sistnevnte tydelig signaliserte at man var komfortable med å la renten forbli uendret en stund til. Men så holdt først Donald Kohn, visesentralbanksjef, og deretter Ben Bernanke, sentralbanksjef, taler som begge gikk i retning av at FED åpner for flere rentekutt. Dermed ser det ut til at man kan unngå full kollisjon på det førstkommende rentemøtet, den 11. desember.

- I valutamarkedene bidro talene til å sende den amerikanske dollaren sterkere, mot både euroen og den japanske yenen. Normalt vil økte forventninger om amerikanske rentekutt bidra til en svakere dollar, men finansmarkedene håper på at nye kutt vil dempe landingen for den amerikanske økonomien og dermed bidra til sterkere vekst enn dersom renten forble uendret. I morgentimene i dag har dollaren svekket seg litt igjen, men det ser først og fremst ut til å være på grunn av at enkelte investorer tar profitt på forrige ukes markedsbevegelser. Det er verdt å merke seg at det meldes om generelt dårlig likviditet i valutamarkedene, noe som kan gi større kursutslag enn ellers, skriver Orskaug.

Svenskekronen

Den svenske kronen hentet seg litt inn igjen mot euroen på fredag, etter å ha svekket seg tidligere i uken. Noe av svekkelsen i forrige uke skyldes antakeligvis dårlige tall for blant annet forbrukertillit og detaljhandel, samt torsdagens bedrøvelige nasjonalregnskapstall (som viste at den svenske økonomien vokste betydelig mindre enn forventet i tredje kvartal). Men, i likhet med den norske kronen, ser det ut til at også generell usikkerhet i de globale finansmarkedene har bidratt til å svekke svenskekronen. I løpet av det siste døgnet med handel har kronen holdt seg mer eller mindre uendret mot euroen (på 8,11), men gått svakere mot både dollar og yen - uten at vi egentlig kan forklare hvorfor, påpeker DnB NOR Markets.

Økt oljeproduksjon

Saken fortsetter under annonsen

- Oljeprisen falt på fredag, til under $89 per fat (West Texas Intermediate). Dette var til tross for eksplosjonen på en rørledning mellom Canada og USA, som på torsdag bidro til å sende prisen på olje fire dollar høyere. Men ettersom man meldte om at situasjonen var under kontroll og at eksplosjonen ikke ville medføre store leveringsproblemer, vendte oljemarkedet så oppmerksomheten mot OPEC-møtet førstkommende onsdag. På prisreaksjonen å dømme, ser det ut til at man forventer at OPEC-landene vedtar høyere produksjon, antakeligvis med 500.000 fat, mener Orskaug.

Begivenhetsrik uke

- Denne uken blir begivenhetsrik. I dag utgir SSB investeringstellingen for industrien og på torsdag kommer tellingen for oljeindustrien. Ellers for Norge får vi i dag boligprisstatistikk for november, mens Norges Bank i morgen utgir sin halvårlige rapport på Finansiell Stabilitet, som på grunn av kreditturoen kan komme til å få mer oppmerksomhet enn vanlig. I USA kommer i dag ISM for industrien og på fredag kommer de viktige sysselsettingstallene for november. Ellers er det på torsdag rentebeslutninger i både eurosonen og i Storbritannia, avslutter Bjørn Erik Orskaug i DnB NOR Markets.