Akseptabelt lønnsoppgjør
- EURUSD falt gjennom gårsdagen og er i dag tidlig om lag 1,2 prosent lavere enn i går morges. Bakgrunnen er trolig nyheten om at UBS og Lehmann henter inn ny kapital. UBS melde også om betydelige tap i første kvartal og Deutsche Bank meldte om det samme. Dermed ble det tydelig at det ikke bare er amerikanske investeringsbanker som sliter. Sveitsiske franc svekket seg dermed også mot euro. Den amerikanske ISM-indeksen viste også en liten økning, mot et forventet fall. I sum var det dermed flere dollarpositive nyheter. Norske kroner svekket seg gjennom dagen. Det var ingen særskilte nyheter som drev kronen svakere, men salg av flere valutaer mot dollar kan ha slått igjennom. Dessuten hadde oljeprisen kommet litt ned. Mot dollar er kronen nå 2 prosent svakere enn i går morges, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
Enighet i lønnsoppgjøret
I dag tidlig ble LO/YS og NHO enige om lønnstilleggene ved årets oppgjør og partene fant sammen med regjeringen frem til en løsning på AFP-spørsmålet. Oppgjøret innebærer et generelt tillegg på 2 kroner per time. I tillegg gis det 3 kroner per time til arbeidstakere i overenskomster med lønn under 90 prosent av industriarbeiderlønn. Den gjennomsnittlige lønnsøkningen for industriarbeiderne ser dermed ut til å bli i underkant av 3 kroner per time, noe som anslagsvis bidrar til årslønnen med 1¼ prosent. Sammen med lønnsoverhenget øker årslønnen dermed med rundt 3 prosent før lønnsglidning regnes inn. I fjor bidro lønnsglidningen med 2,8 prosentpoeng til årslønnsveksten. Ifølge flere nyhetsmedier anslår partene lønnsveksten i år til 5,6 prosent. Med våre anslag passer det godt sammen med et bidrag fra lønnsglidningen på 2,6 prosent. Det kan synes som en rimelig forutsetning. LO/NHO-oppgjøret legger dermed føringer for andre oppgjør som tilsier en lønnsvekst under 6 prosent. Resultatet bør derfor ikke skremme Norges Bank som har et anslag på 6 prosent for økonomien under ett. AFP-spørsmålet ble løst ved at dagens AFP-ordning avløses av en ny permanent ordning fra 1. januar 2010. Den nye ordningen bygges opp etter dagens regler for AFP og baseres på dagens regler for opptjening i folketrygden frem til 2015. Deretter fases nye regler for opptjening i folketrygden gradvis inn til 2025. For de nærmeste årene vil AFP-ordningen bli gunstigere enn dagens ordning fordi det tillates å ha arbeidsinntekt ved siden av AFP. Innen 2017 skal partene på ny evaluere overgangen til ny AFP og vurdere behovet for endringer.
Fortsatt sterk sysselsetting
I går la SSB frem tall for arbeidskraftundersøkelsen. Den viste en fortsatt sterk vekst i sysselsettingen og ytterligere nedgang i arbeidsledigheten. Disse tallene støtter opp om ytterligere en renteøkning fra Norges Bank. I mars steg prisene på brukte boliger med 0,5 prosent fra februar justert for normale sesongvariasjoner. Samtidig steg formidlingstiden og antall boliger til salgs var mindre enn i februar. Det siste henger nok også sammen med at påsken var i mars. Boligprisindeksen fanger opp de boligene som omsettes. Boliger som ikke blir solgt påvirker selvfølgelig ikke pristallene, slik at indeksen kan overdrive prisveksten i dårlige tider. Samlet sett tolker vi tallene slik at boligmarkedet har flatet ut. Førstegangsregistreringen av biler falt litt fra februar til mars, men tallene er fortsatt høye og det er ikke tegn til noe markant omslag i registreringstallene.
På dagens agenda vil nok den amerikanske sentralbanksjef Ben Bernankes redegjørelse for kongressen fange mest oppmerksomhet. Men også ADP sysselsettingen som ofte brukes som en indikator på samlet sysselsetting, vil kunne gi markedsutslag. I Norges vil nok mye av nyhetsbildet dreie seg om lønnsoppgjøret og regjeringens håndtering av AFP-spørsmålet.