Vil styrke kompetansen etter Terra-skandalen

Publisert: 20. juni 2008 kl 09.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Rådmannen har fått i oppdrag å gå gjennom finansreglementet og alle andre reglementer. I tillegg skal man få på plass bedre rutiner og heve kompetansen i økonomiavdelingen. I dette ligger en erkjennelse av at kommunens handlemåte i Terra-saken har vært kritikkverdig, sier ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) til NTB.

Kollaps i kontrollrutiner

Saken får ikke konsekvenser for enkeltpersoner i kommuneadministrasjonen, slik den fikk i Rana kommune tirsdag da kommunestyret vedtok mistillit mot rådmannen og økonomisjefen.

- Det ble ikke vedtatt mistillitsforslag. Det kan ha en sammenheng med at dagens rådmann ble ansatt etter at den opprinnelige investeringsavtalen med Terra var inngått, sier Juvik.

Granskingsrapporten som kontrollutvalget i Hemnes har lagt fram konkluderer blant annet med at iveren etter store avkastninger førte til kollaps i de interne kontrollrutinene. Samtidig slås det fast i rapporten at administrasjonssjefen handlet i strid med kommunens finansreglement.

Beklagelse

I vedtaket som ble gjort på møtet i kommunestyret torsdag, er det et krav om at kontrollutvalget skal følge opp gjennomføringen av tiltakene i kommuneadministrasjonen. Tiltakene skal være gjennomført i løpet av et år.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette skal sikre at man faktisk gjennomfører tiltakene, og ikke bare sier at man skal gjøre det. På denne måten kan vi unngå lignende saker i fremtiden, sier Juvik. Og legger til at kommunestyret i vedtaket også kommer med en beklagelse til innbyggerne i Hemnes.

Det var i desember 2002 at Hemnes kommune belånte 10 års fremtidige kraftinntekter og plasserte pengene i finansmarkedet gjennom Terra Securities, i håp om gevinst.

(©NTB)