Vil oppheve tyngdekraften

Publisert: 22. februar 2008 kl 12.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25
Kjent er det at kommisjonen foreslår at svangerskapspermisjonen skal deles i tre like store deler, med en del til mor, en del til far og en del man selv kan bestemme over. Men kommisjonen foreslår også at:

* Partene i arbeidslivet skal avsette midler til kombinerte lavlønns- og kvinnepotter. Jo større kvinneandelen er i et tariffområde, jo større del av potten skal dette tariffområdet få.

Det betyr at lønnen i de aktuelle næringene ikke fordeles på bakgrunn av bedriftenes verdiskapning og arbeidstakernes verdi for arbeidsgiver, men på grunnlag av arbeidstakerens kjønn og plassering i lønnsstigen.

* Partene innfører en tariffestet rett til lønnsopprykk for arbeidstakere som kommer tilbake fra fødsels- og foreldrepermisjon. Tillegget kan for eksempel beregnes på bakgrunn av tilleggene alle de andre ansatte i bedriften har fått i fraværsperioden.

* Bedriftene må redegjøre hva de gjør, og ikke gjør for å skape likestilling mellom kjønnene. Altså en papirmølle.

* Likestillingsombudet skal gjennomføre systematiske undersøkelser i virksomheter om bedriftene følger en lovbestemt plikt om å arbeide for likestilling, særlig når det gjelder lønn. Mer papirarbeid.

  • Større bedrifter (størrelsen er ikke definert) skal få en plikt til å utarbeide lønnsstatistikk fordelt på kjønn og stillingsgrupper, og gjøre denne tilgjengelig for de ansatte. Statistikken skal utarbeides slik at den både kan avsløre lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som utfører samme arbeid eller arbeid med samme verdi.
Saken fortsetter under annonsen