138369510_34703.jpg
Sjeføkonom Justin Lin.

Verdensbanken tror på mindre vekst enn før

Publisert: 22. juni 2009 kl 13.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Regjeringer rundt omkring i verden bør holde seg til planene om å bruke milliarder av dollar på å stimulere til økonomisk vekst, ifølge en av bankens sjeføkonomer, Justin Lin.

I et intervju med nyhetsbyrået Reuters mandag uttrykker han bekymring for økte lånekostnader og svake interne finansbetingelser i en rekke østeuropeiske og asiatiske land.

Samme dag offentliggjorde Verdensbanken en rapport der det konkluderes med at utsiktene for verdensøkonomien er usedvanlig usikre. Samtidig kutter banken vekstanslagene for de fleste land, ikke minst utviklingsland.

Viktige tiltak

- Det er meget viktig at stimuleringstiltakene fortsetter til kapasitetsutnyttelsen kommer tilbake på et normalt nivå. Hvis ikke, er det alltid en fare for at arbeidsløsheten vil stige og veksten synke, sier Lin til nyhetsbyrået Reuters.

Verdensbanken tror ikke verdensøkonomien vil ta seg helt opp igjen før i 2011. Analysen er ulik oppfatningen i Det internasjonale pengefondet (IMF), som i forrige uke varslet at veksten for 2010 snart kan bli justert opp.

Verdensbanken mener at veksten i utviklingslandene i år vil bli på 1,2 prosent, ikke 2,1 prosent slik den anslo i mars.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom Kina og India holdes utenfor, vil utviklingslandene oppleve en økonomisk nedgang på 1,6 prosent i 2009.

2 prosent i 2010

For neste år spår banken en vekst i verdensøkonomien på 2 prosent, mens veksten i utviklingslandene i gjennomsnitt blir på 4,4 prosent.

Holdes Kina og India utenfor vil veksten i utviklingslandene neste år bli på 2,5 prosent, tror bankens eksperter.

(©NTB)