138370511_progr.jpg
Programkomiteen i Arbeiderpartiet la fram et splittet forslag til landsmøtet i Arbeiderpartiet. Nestleder Helga Pedersen nærmest kameraet.

Utsetter oljeavgjørelse

Publisert: 21. april 2009 kl 14.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Spørsmålet har vært blant de mest kontroversielle temaene på partiets landsmøte, som avsluttes i dag. Det måtte tre opptellinger til før dommen ble avsagt:
De som ville si nei til boring fikk 102 stemmer, mens 197 stemte for å utsette avgjørelsen.

Vedtaket tyder på at det er et flertall for å åpne de omstridte områdene for oljeselskapene.

Farlig sak

Forslaget som ble nedstemt var et noe nedtonet nei-forslag. Det gikk ut på å ikke åpne områdene "på det nåværende tidspunkt", men å åpne for en revurdering i 2010 hvis det gis "nye, miljøfaglige råd som endrer situasjonen vesentlig".

Arbeiderpartiet har med dette valgt å ikke ta standpunkt midt i et valgår. Samme hvilket standpunkt partiet hadde endt på, ville en stor andel av partiets potensielle velgere blitt misfornøyd.

Seierssikker

Per Terje Vold i Oljebransjens Landforening (OLF) har tidligere sagt til Økonomisk Rapport at han regner med at områdene åpnes for oljebransjen.
Oljeselskapene har ifølge OLF ikke gjort nok funn på norsk sokkel per i dag til å opprettholde et høyt investeringstempo når produksjonstoppen nærmer seg i 2015.

Saken fortsetter under annonsen