138372301_warre.jpg
Warren Buffett, CEO og styreformann i Berkshire Hathaway.

USAs nye finansminister?

Publisert: 6. november 2008 kl 20.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

USAs nyvalgte president er i full sving med å bygge opp teamet som skal møte den potensielt største økonomiske og sosiale katastrofen i nasjonens historie.
Juristen Obama med liten politisk fartstid trenger folk med ekstrem spisskompetanse og maksimalt erfaringsgrunnlag.
En rekke tidligere Clinton-medarbeidere er i søkelyset, i tillegg til et par overraskende alternativer.
For aktørene i finansmarkedene er det av stor betydning hvem som får jobben som finansminister etter Henry Paulson.

Warren Buffett?

Etter det Økonomisk Rapport kjenner til går det torsdag rykter i det internasjonale finansmiljøet om at investorlegenden Warren Buffett har fått forespørsel om å bli USAs nye finansminister.
Opplysningene kan ikke bekreftes, men det er kjent at Obama tidligere har hatt samtaler Buffett og spurt ham om å være rådgiver for administrasjonen dersom han ble valgt til president. Ifølge CNN har Obama hatt jevnlige telefonsamtaler med investorlegenden i det siste, og kaller ham for "one of my favorite people".
Verdens rikeste mann har så langt ikke sagt et pip om samtalene mellom ham og Obama.
Blant de andre mulige kandidatene til den viktige rollen som finansminister nevnes; tidligere sentralbanksjef Paul Volcker, sjefen for New York FED Timothy Geithner, tidligere finansminister i Clinton-regjeringen Lawrence Summers, tidligere styreleder for president Clintons økonomiske råd Laura Tyson, New Jersey-guvernøren Jon Corzine og JPMorgansjefen James Dimon.

Gjenskape børstilsynet

Ryktet til det amerikanske børstilsynet, Securities and Exchange Commision, har svekket seg i takt med finansaksjene på Wall Street det siste året.
SEC, med styreleder Christopher Cox i spissen, er blitt plassert på sidelinjen som tilskuere til dramaet som har utspilt seg. Investorene har sett den ene skandalen etter den andre og lurt på hvor SEC har vært.
Det er nå et press fra både markedet og politikerne i Kongressen om å styrke det amerikanske børstilsynet.
Den nye finansministerens første oppgave blir å finne en ny SEC-sjef som vil få en viktig rolle når tilliten til amerikansk økonomi skal gjenoppbygges.

Stabssjef på plass

Tidligere Clinton-medarbeider Rahm Emanuel har fredag takket ja til tilbudet fra Barack Obama om å bli ny stabssjef i Det Hvite Hus, melder Bloomberg News.
Emanuel har erfaring som administrator fra både Det Hvite Hus og Kongressen.
Barack Obama har tillyst en pressekonferanse i morgen fredag. Da vil trolig navnet på flere regjeringsmedlemmer bli kjent.

Saken fortsetter under annonsen