Trosser EU

Publisert: 27. september 2007 kl 12.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Den franske regjeringen la onsdag fram et budsjett for 2008 som gjør lite for å balansere offentlige finanser, til tross for at den franske statsministeren for bare få dager siden erklærte at landet var nær konkurs.

Det første budsjettet under president Nicolas Sarkozys ledelse legger alle planer om å minske offentlige underskudd på is, til tross for heftige protester fra EU, skriver Finantial Times.

EU-kommisjonen vurderer å utsende en formell advarsel til Frankrike og beordre landet til å balansere budsjetter innen 2010. En slik advarsel har imidlertid ingen juridiske eller politiske konsekvenser.

Budsjettet har frosset offentlige utgifter, men øremerker samtidig 9 milliarder euro i skattelette som ble lovet under valgkampen. Planen er å øke velstand og vekst i landet.

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen satser på en vekst på mellom 2 og 2,5 prosent neste år for å holde underskuddet på samme nivå som i dag, noe de fleste økonomer mener er i overkant ambisiøst. Dette innebærer også at Frankrikes gjeld vil fortsette å ligge på over 64 prosent av bruttonasjonalprodukt til 2009.