Tilfreds med oljekompromiss i LO

Publisert: 12. mai 2009 kl 15.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Vår motstand mot oljeutvinning er ideologisk begrunnet. Det er framtiden til vår klode som står på spill, sa Lilleheie til NTB i februar. Da hadde LO-sekretariatet avvist forslaget fra Norsk Tjenestemannslag om oljefrie soner utenfor Lofoten og Vesterålen.

Lilleheie varslet omkamp om stridsspørsmålet, men nå er hun tilfreds med kompromisset som ventes å komme mellom oljetilhengerne og oljemotstanderne i landets største arbeidstakerorganisasjon.

- Vi kan leve med en utsettelse, sier NTL-lederen til NTB.

- Verre alternativ

Det er ventet at LO-kongressen vil legge seg på Arbeiderpartiets linje i striden om oljevirksomhet i områdene som kalles Nordland VI og VII og Troms II.

I motsetning til SV og Sp som ber om vern, gikk Ap-landsmøtet inn for å utsette avgjørelsen til forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger i revidert utgave til neste år.

- Alternativet til en utsettelse hadde vært at vårt forslag ble stilt opp mot industriens forslag. Da hadde vi risikert å tape, og LO hadde gitt grønt lys til oljeutvinning. Det hadde vært et stort nederlag, sier Lilleheie.

Saken fortsetter under annonsen

NTL-lederen sier kompromissforslaget går ut på å utsette realitetsbehandlingen av det brennbare spørsmålet om oljeboring i nord inntil konsekvensene av en slik virksomhet er kartlagt. Men Lilleheie legger ikke skjul på at hun frykter for miljøet og fiskeriressursene dersom oljeindustrien får slippe til utenfor Lofoten og Vesterålen.

LO-leder Roar Flåthen er meget komfortabel med et kompromissvedtak.

- Vi trenger mer kunnskap. Først må vi ha konsekvensanalysene på bordet, og så kan vi ta stilling når forvaltningsplanen skal revurderes neste år, sier Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Teknologioptimist

Flåthen kaller seg teknologioptimist, men respekter dem som prinsipielt går imot olje- og gassvirksomhet i nord.

- Men jeg forstår ikke helt dem som nå er veldig motstandere av oljevirksomhet i nord, mens de i mange år har fått goder av tilsvarende virksomhet på Vestlandet, Midt-Norge og utenfor deler av Nord-Norge. Europa trenger norsk gass. Hvis vi skulle stenge kranene eller si nei til mulighetene som ligger i nord, kan alternativet bli mer forurensende kullkraft. Det vil være bekymringsfullt for klimaet på kloden, sier Flåthen.

Jan Olav Andersen i El og IT-forbundet - som også er medlem av SVs sentralstyre - vil ikke være like tilfreds med en ren Ap-løsning på oljestriden.

Saken fortsetter under annonsen

- Dersom det skal bli opp til sekretariatet å avgjøre denne saken til neste år, er utfallet gitt. Samtidig er det lite sannsynlig at vi får kongressen med på et vedtak om varig vern av disse ekstremt sårbare områdene. Men jeg håper kompromisset vil helle i retning av et nei til oljeutvinning, sier han til NTB.