138378968_sad_l.jpg
New York, 11.september 2001.

Tidenes terror-øvelse i USA

Publisert: 15. oktober 2007 kl 16.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Børs- og finansmarkedet har tilsynelatende glemt terrortrusselen midt i all subprime-elendigheten, men det har ikke amerikanske myndigheter.

I dag går startskuddet for den største og mest omfattende terror-øvelsen noensinne, TOPOFF 4, som er basert på et scenerio der terrorister klarer å smugle radioaktivt materiale inn i USA.

"Dirty Bombs"

Det første angrepet vil bestå av tre koordinerte angrep på det amerikanske territoriumet i Guam, der tre såkalte "dirty bombs" - Radiological Dispersal Device (RDD) - blir simulert sprengt samtidig i et tett befolket område rundt et kraftverk.
Lignende angrep vil bli simulert bare timer etter i statene Oregon og Arizona.
Ingen riktige våpen blir benyttet i angrepene, men responsen vil være som om det var virkelige bomber, skriver Business Weeek.

Største noensinne

TOPOFF 4 er den største terrorøvelse verden noensinne har sett .
Øvelsen omfatter over 200 amerikanske og internasjonale organisasjoner - alt fra mydigheter på forkjellige nivåer, til private bedrifter og veldedighetsorganisasjoner.
Mer en 15.000 mennesker fra føderale-, statlige-, territoriale- og lokale myndigheter vil være innvolvert.
TOPOFF 4 er den fjerde, største og dyreste, terrorøvelsen siden 2000. Det amerikanske TOPOFF-programmet ledes av The Homeland Security Department og koster 25 millioner dollar pr. år.

Hemmelige resultater

Saken fortsetter under annonsen

Resultatene fra den forrige TOPOFF-øvelsen i 2005, inkludert tiltak som er gjort i etterkant, holdes hemmelige. Noe som har fått flere amerikanske politikere til å stille kritsike spørsmål til Homeland Security.
Onsdag i forrige uke krevde medlemmer av kongressen at rapporten fra TOPOFF 3 i 2005 blir offentliggjort. Kongressmedlem Bennie Thompson fikk ikke noe direkte svar på hvorfor evalueringsrapporten etter den forrige TOPOFF-øvelsen ikke er lagt frem.
- Jeg bare lurer på hvor mye av den informasjonen som er samlet inn som er verdifull nok til å gå videre med, sier han ifølge NBC5.com.

Noe å skjule?

Kongressrepresentant Norm Dicks spurte om Homeland Securities ikke vil offentliggjøre opplysningene fordi de har noe å skjule.
- Er opplysningene så sensitive fordi en stor del av øvelsen var mislykket, spurte Dicks, og la til; - Vi vet at Katrina-håndteringen ikke akkurat var en "Home Run".

Ifølge en kort intern oppsummering etter 2005-øvelsen, som Assosiated Press har fått tilgang til, oppstod det den gang problemer knyttet til at den føderale lovgivningen om assistanse ikke dekker biologiske hendelser og angrep.

Sensitive markeder

De globale markedene er ytterst sensitive overfor terror-faren.
Etter 11.september 2001 stupte aksjeindeksene verden over. I løpet av de neste dagene gikk flere ledende analytikere går ut i media og hevdet at verdensøkonomien ikke ville bli påvirket av det inntrufne. 21.september snur indeksene, men faller senere tilbake til det laveste nivået fra september 2001.

Saken fortsetter under annonsen