138372478_sveri.jpg
Anders Borg, finansminister i Sverige.

Svenske krisepakke på 1500 mrd.

Publisert: 20. oktober 2008 kl 11.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Den svenske finansministeren Anders Borg og kommunal- og finansmarkedsminister Mads Odell presenterer mandag en gigantisk redningspakke for de svenske bankene.
- Når vi bedømmer situasjonen i Sverige er det viktig å understreke at vi iverksetter tiltak, men at vi ikke sier at faren er over, sier den svenske Borg ifølge nettavisen di.se.

Pakken er en garantiordning for de svenske bankenes lån. Pakken er totalt på inntil 1500 milliarder svenske kroner, tilsvarende 1300 milliarder norske kroner. I utgangspunktet varer pakken frem til april neste år, men kan forlenges frem til 31. desember neste år.
Garantien retter seg i utgansgpunktet mot alle typer gjeld som bankene har. En forutsetning er at løpetiden er mellom 90 dager og fem år. Garantiordningen vil dermed gjøre det lettere og billigere for bankene å låne penger i markedet, ved at staten garanterer for lånene.

Kompliserte og strukturerte produkter er imidlertid unntatt fra garantien.

E24.se skriver at størrelsen pakken er bestemt ved å ta utgangspunkt i bankenes totale balanse på 6000 milliarder kroner. Så har myndighetene funnet hvor stor andel av bankenes lån som forfaller i løpet av fem år.

Ifølge SVT må planen godkjennes av EUs myndigheter, og kan tre i kraft i løpet av neste uke.

Saken fortsetter under annonsen