138369221_barac.jpg

Strammer inn finanshjelpen

Publisert: 20. august 2009 kl 13.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Underskuddet på statsbudsjettet for finansåret 2009, som ender i september, blir om lag 262 milliarder dollar mindre enn først anslått, opplyser representanter for det hvite hus ifølge Reuters.

Det skyldes at 250 milliarder som var satt tilside for krisehjelp til finansinstitusjonene droppes, sammen med 78 milliarder som var øremerket bankenes sikringsfond FDIC.

President Barack Obama hevder det er tegn til at økonomien er begynt å vende tilbake til det normale, og at den økonomiske stimuleringspakken på 787 milliarder dollar virker etter hensikten.

Bekymret

Meningsmålinger viser at folk frykter Obamas enorme pengebruk vil føre til høyere skatter, og at det er dette som bekymrer mest.

Det offentlige forbruket i USA blir anslått til 3 653 milliarder dollar i år, menss inntektene bare blir på 2 074 milliarder.

Det betyr at underskuddet tilsvarer 11,2 prosent av nasjonens brutto nasjonalprodukt (BNP).

Saken fortsetter under annonsen

Bedringen i budsjettbalansen kan hjelpe Obama politisk når han skal overbevise skeptiske partikammerater og andre som motsetter seg presidentens plan for reform av helsevesenet som har en prislapp på 1 000 milliarder dollar.

Men investorene leter stadig etter beviser på at USA har kontroll med forbruket og er i stand til å generere større inntekter etter hvert som økonomien bedres.

Markedsaktørene er bekymret for at rekordunderskuddet som finansieres med massivt salg av statsobligasjoner vil drive rentene opp og underminere en bæredyktig økonomisk utvikling.