Stortinget åpner for flere finansieringsformer

Publisert: 21. april 2009 kl 14.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Innovasjonsmeldingen ble debattert på Stortinget før påske. Rasmus Falck i Forum for entreprenørskap mener at det var gledelig at også Business angels ble drøftet.

- Med dagens kapitaltørke, spesielt i tidlig fase for nystartede bedrifter, er dette svært positivt. Nå må vi tenke mangfold og utvikle flere finansieringsformer. Våre hjemlige politikkutformere har hittil oversett de uformelle private investorene. Internasjonalt er dette selve ryggraden i tidlig fase-finansiering, sier Falck til grunder.no.

Mer risikokapital

Mange tok til orde for at mangel på risikokapital hindrer innovasjon. Medlemmene fra FrP, H, KrF og V mente spørsmålet om hvordan vi kan få mer risikokapital inn i næringslivet, særlig for å fremme innovasjon og gründervirksomhet, må ses på med åpne øyne.

- Disse partiene har registrert at det finnes har en ordning med skatteincentiver for investeringer, blant annet i Storbritannia. Slike ordninger omtales som såkorninvestorordninger, og investorene omtales ofte som business angels, sier Falck.

Opposisjonspartiene viste til at britene har evaluert sin insentivordning til de uformelle private investorer. Ordningen har hatt en positiv betydning for investeringsaktiviteten til de private investorer, hevder Falck.

- 77 prosent av investorene hevder at ordningen har oppmuntret dem til å foreta flere investeringer enn de ellers ville ha gjort, og 56 prosent hevder ordningen har stimulert dem til å investere større beløp per investering.

Saken fortsetter under annonsen

FrP, H, KrF og V fremmet på bakgrunn av dette forslag om at Stortinget ber regjeringen utrede såkorninvestorordningen, og fremmet sak om dette for Stortinget.

- Forum for Entreprenørskap ser fram til utredningen, legger Falck til.