138369654_22164.jpg

Sterk kritikk av den aktive forvaltningen i Oljefondet

Publisert: 8. juni 2009 kl 14.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Talere fra SV til Frp var kritiske og enige om at forvaltningen har bidratt til å svekke fondets tillit blant folk flest, blant annet på grunn av meglernes lukrative bonusordninger. Den aktive forvaltningen fikk også mye av skylden for fondets store tap i 2008.

- Resultatet av den aktive forvaltningen i 2008 er ikke tilfredsstillende. Vi har hatt aktiv forvaltning siden 1998 uten at det egentlig har vært noen skikkelig debatt om vi skal ha det, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Regjeringen skal foreta en gjennomgang av den aktive forvaltningen som skal være avsluttet neste år. Opposisjonen foreslo at denne utredningen må fremskyndes slik at den kan legges fram som egen sak i Stortinget høsten 2009.

Debatten viste at det i det store og hele, bortsett fra Frp, er bred enighet om hovedtrekkene i forvaltningen av fondet.

Dårlig år

Statens pensjonsfond hadde i 2008 sitt dårligste år siden starten både på utenlands investeringer og investeringer i Norge. Dette satte også sitt preg på debatten.

- Fjorårets forvaltning er sensasjonelt dårlig. 25 prosent av forvaltningskapitalen er borte. Vi aksepterer ikke at finansministeren forsøker å bagatellisere tapene, sa partiets talsmann Christian Tybring-Gjedde.

Saken fortsetter under annonsen

Han sa at Frp er klar over at tapenes skyldes finanskrisen, men hevdet at dårlig aktiv forvaltning må ta sin del av skylden.

Aksjestrid

Frp foreslo at investeringene i aksjer skal reduseres fra 60 til 40 prosent og at investeringene i obligasjoner og eiendom bør økes. Partiet argumenterte med at fondet kunne vært langt større i dag om ikke andelen aksjer var blitt økt.

Finansministeren avviste beskyldningene om at hun har gamblet og tapt fellesskapets penger. Hun advarte mot å gjøre endringer på bakgrunn av resultatene i 2008 og endre syn i takt med konjunkturene til enhver tid. Halvorsen slo fast at investeringene er langsiktige og at dommen over om det var klokt eller ikke å øke investeringer i aksjer ikke kan avsies før om noen år.

- Ingen tidligere år har vi fått så mange aksjer for et fat olje som i 2008, konstaterte hun.

Etikkdebatt

Finansministeren hadde håpet at debatten i hovedsak skulle dreie seg om etiske investeringer. Igjen viste debatten at Frp ble stående alene om sine angrep på praktiseringen av de etiske retningslinjer.

Saken fortsetter under annonsen

- Norge driver etisk imperialisme, konstaterte Tybring-Gjedde.

Finansministeren mente at Frp setter arbeidet med etiske retningslinjer i vanry.

- Hvilke selskaper som skal utelukkes, foregår ikke etter innfallsmetoden. Det er grundig vurdert og departementet gjør sine vedtak etter innstilling fra Etikkrådet sa hun.

Halvorsen understreket at vedtaket om at vi skal ha etiske retningslinjene er gjort av et bredt flertall i Stortinget.

(©NTB)