138371434_parti.jpg

Spenningen stiger

Publisert: 8. februar 2009 kl 14.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

I ettermiddag får vi svaret på hvordan regjeringen vil løse den norske kredittkrisen.

Ifølge ekspertene er det sannsynlig at en form for hybridkapital kan komme på banen.

Statlig hybridkapital kan styrke egenkapitalen i bankene, slik at de kan møte de strengere egenkapitalkravene i markedet.

Bankene trenger egentlig ikke en slik kapitaltilførsel for å sikre videre drift. De fleste bankene kan bare redusere utlånsveksten for å sikre soliditeten.

Men det ønsker ikke regjeringen, som har signalisert at den vil styrke bankenes utlånsevne og få dem til å ta større risiko.

Labert lånemarked

Norske banker har strammet sin utlånspraksis over hele linjen, spesielt overfor bedriftene.

Saken fortsetter under annonsen

Det kan føre til store problemer ettersom bedriftenes andre viktige lånemarked, obligasjonsmarkedet, også har stoppet opp.

I løpet av 2009 forfaller mer enn 300 milliarder kroner i obligasjonslån utstedt av norske bedrifter, ifølge DN.no.
- Flere selskaper kommer til å gå konkurs. En del har allerede gått konkurs. Og en god del har latt være å betale renter og avdrag på eksisterende gjeld. Slik kommer det bare til å fortsette, sier analysesjef for kredittobligasjoner Guttorm Egge i Nordea Markets til DN.no.

Ifølge analysesjefen er mye av usikkerheten knyttet til industrisektoren. Norske industribedrifter har obligasjonslån for 46 milliarder kroner som forfaller i 2009.

Minst problemer får selskaper som er lite konjunkturutsatte eller som driver med virksomhet som er relativt beskyttet, som bro- og tunnelselskaper og interkommunale renovasjonsselskaper. Kraftselskaper vi også klare seg bra.

Ytterst i faresonen finner vi offshoreselskaper som for eksempel har rigger under bygging og behov for refinansiering eller forlengelse av eksisterende lån.
- Slike selskaper vil kunne få store problemer med å få fornyet finansieringen hvis den ikke allerede er på plass, sier Egge.

Saken fortsetter under annonsen