Snakker bort 800 milliarder
Store summer forsvinner ut av munnen på forretningsmenn i utlandet. Det er nemlig ikke bare i Hellas at alt høres gresk ut for de fleste, noe de fleste allerede vet. Det som ikke er så kjent, er hvor mye eksportrelaterte penger som svinner bort på språkpremisser.
Over 800 milliarder.
EUs nye språkkommissær, rumeneren Leonard Orban, presenterte nylig en undersøkelse, som viser at Sverige er den største språktaperen i EU, skriver Dagens Industri. 12 prosent av svenske små- og mellomstore selskaper oppgir at de har mistet forretningsavtaler på grunn av bristende språkkunnskaper. Gjennomsnittet i EU er 4 prosent.
Undersøkelsen viser at den europeiske økonomien taper over 800 milliarder kroner på bristende språkkunnskaper.
50 prosent.
Problemet er at skandinaver i altfor stor grad satser på engelsken. Undersøkelsen forteller at med en forbedring av andre språk, kunne svenske små og mellomstore bedrifter økt eksporten med 50 prosent.
Undersøkelsen, som er foretatt av The National Centre for Languages, har tatt for seg landene i EU, samt Sveits og Norge.
Men hvilket språk skal vi bruke?
Blant de mindre bedriftene i Europa, fortelles det at engelsk dominans som forretningsspråk, ikke er gjeldende. Bare drøyt halvparten av selskapene oppgir at de benytter seg av engelsk fremfor det aktuelle nasjonale språket.
Når EU-bedriftene ble spurt om å rangere hvilke verdensspråk de ønsker å utvikle kompetansen sin i, er det russisk som er på topp. Kinesisk og Arabisk følger etter.
Russisk er allerede et stort forretningsspråk i Europa. I sentraleuropa er russisk, polsk og tysk mer gangbare språk enn engelsk, ifølge undersøkelsen.