Slapp anbud ved å dele oppdrag i to

Publisert: 7. april 2008 kl 10.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Dette høres ut som en tilpasning og vil være et lovbrudd, sier partner Harald Alfsen i Firstventura, som driver rådgivning ved offentlige anskaffelser.

Under grensen

Lov om offentlige anskaffelser og departementenes egne regler sier at oppdrag til verdi over 500.000 kroner eksklusive moms, skal utlyses offentlig.

Eli Arnstads kontrakt er på 450.000 kroner. Samtidig ble det inngått en annen og tilsvarende konsulentavtale til 400.000 kroner eksklusive moms, skriver Dagens Næringsliv.

- Lyst ut felles

Arnstads kontrakt sier at hun skal arbeide med «ulike problemstillinger knyttet til energiomleggingspolitikken», mens den andre konsulentavtalen er knyttet til «regjeringens bioenergistrategi».

DN får imidlertid opplyst både fra politisk ledelse og fra administrasjonen at den tidligere Enova-sjefen til nå har jobbet mye med bioenergi for olje- og energidepartementet (OED).

Saken fortsetter under annonsen

Juridiske eksperter avisen har vært i kontakt med, mener at oppdragene er så like at de skulle vært slått sammen og lyst ut felles.

Avviser

Alfsen sier til avisen at det ikke er noe i veien for å dele opp et oppdrag, men at det først kan skje etter at det er lyst ut når den samlede verdien overstiger en halv million kroner.

Ekspedisjonssjef Olav Prestmo i OED avviser at departementet har begått ytterligere lovbrudd ut over dem man allerede har innrømmet, men innrømmer at de to konsulentavtalene delvis har handlet om det samme.

Avviser å opplyse

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) avviste i helgen kategorisk at konsulentavtalen med Arnstad var en vennetjeneste til en partifelle. Arnstad har tidligere vært stortingsrepresentant for Senterpartiet.

I Stortinget har opposisjonen krevd å få vite om det var Haga som tok initiativet til å gi kontrakten til Arnstad. Så langt har departementet nektet å opplyse hvem som tok initiativet til ansettelsen.

Saken fortsetter under annonsen

Men til Aftenposten sier Haga at både den politiske ledelsen og embetsverket hele tiden har ment at det var en god idé å trekke på Arnstads kompetanse.

På spørsmål om hvem som først tok initiativet, sier hun at hun av prinsipp ikke kommenterer interne prosesser i regjeringen eller departementet. Hun sier også at det var embetsverket som kontaktet henne angående kontrakt.

- Unik kompetanse

Haga sier at det er få som har Arnstads kompetanse.

- Hvis ikke Eli Arnstad kan hyres som konsulent i OED, er det mange som ikke kan være aktuelle. Skal det enkle faktum at Arstad betaler kontingent til Sp og er et ordinært Sp-medlem, gjøre det umulig å utnytte hennes kompetanse for departementet? spør Haga.

Frps Carl I. Hagen mener konsulentavtalen samtidig som Arnstad har etterlønn fra Enova er «en form for fallskjerm som de rødgrønne er mye imot».

- Her er det en slendrian som ikke er bra. Noen bjeller burde ha ringt om at hun mottar dobbel betaling, sier han til Aftenposten.

Saken fortsetter under annonsen

Mobbesak fortsetter

Samtidig fortsetter mobbebråket i Enova, bedriften Arnstad forlot på dagen etter påstander om mobbing i november i fjor.

Mandag skal de ansatte og deres advokater møte Haga. Et sentralt tema vil være styreleder Jørn Rattsøs uttalelser de siste dagene som er blitt oppfattet som ekstra belastende for verneombudet og tillitsvalgte.

Rattsø har uttalt til Adresseavisen at de tillitsvalgte må bøye ryggen, bukke dypt og be Arnstad om unnskyldning for mobbepåstandene.

- Oppsiktsvekkende grovt, sier advokat Erik Davidsen som representerer de ansatte sammen med kollega Sten Foyn. (©NTB)