138369054_lofot.jpg

Slaget om Lofoten

Publisert: 4. september 2009 kl 12.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Forvaltningsplanen for nordområdene skal revideres i 2010. Regjeringen har gjennomført omfattende undersøkelse av havbunnen og hva oljeproduksjon vil bety for fisken og dyrelivet i området. Rapport om dette skal legges fram i april neste år. Stortingsmelding ventes neste høst.

Regjeringen har brukt 400 millioner kroner i undersøkelser av området. I sommer måtte de kjøpe fri fiskere som ikke ville flytte seg mens undersøkelsene pågikk. Våren 2010 skal en utredning om oljemengder og konsekvenser for fisk og miljø være klar, høsten 2010 skal det legges fram en stortingsmelding, og ny forvaltningsplan skal vedtas før året er omme. Der skal det besluttes hva som skal skje med områdene.
Dersom det blir et ja, vil boring starte i ca. 2015.

Voldsom interesse

På begge fronter meldes det om en voldsom interesse for saken. Ifølge oljedepartementet er det enorm interesse fra oljeselskaper - både norske og internasjonale - for å få åpnet området for boreskipene deres. Og hos OLF arbeides det intensivt; saken har topp prioritet.

- Å åpne Lofoten er svært viktig, et varig vern vil få store konsekvenser for velferdsstaten, sier administrerende direktør Per Terje Vold.

I sommer viste kystfiskerne bust. Mange av dem nektet å flytte seg da seismikkskipene til regjeringen startet med sine undersøkelser i havet.

Og sjelden har Lofoten vært så mye i vinden. Toppolitikere fra alle partier har nærmest valfartet nordover, alle har vært der bortsett fra Jens, får vi høre. Reiselivsnæringen «Destination Lofoten « registrerer voldsom aktivitet. Selv har den besluttet å avvente sitt ja til boring inntil den får flere opplysninger å bygge standpunktet sitt på. Så inntil videre er det nei.

Saken fortsetter under annonsen

På nyåret ble Folkeaksjonen oljefritt Lofoten-Vesterålen stiftet. På kort tid har den samlet flere tusen medlemmer og gjennomført en rekke informasjonsmøter, demonstrasjoner og stands.

- Interessen er voldsom. Jeg tror vi har truffet en nerve når det gjelder miljøvernengasjement, sier leder og lærer Gaute Wahl fra Svolvær. Selv om han anser motstanderne som knallharde, er han ikke i tvil om at de vil vinne fram.

Oljeboring er til de grader samtaleemne i nord, en folkefest om temaet i Kabelvåg nylig samlet 700 festdeltakere, lokalavisene er fulle av innlegg, møter samler flere hundre mennesker.

- Temaet er gjennomdiskutert. Det begynner å minne om EU-kampen, folk er for eller mot. Men det er langt igjen til Alta-aksjonen, vi har ikke tenkt å sultestreike foran Stortinget eller noe lignende.

Wahl lover at når den nye regjeringen samles, skal organisasjonen stille opp med tusenvis av underskrifter mot boring.

Alle partiene unntatt Arbeiderpartiet har tonet flagg i saken. Jens Stoltenberg har gjort det klart at partiet vil vente til resultatet av alle de undersøkelsene som er foretatt foreligger. En meningsmåling nylig viste imidlertid at det overveldende flertall av velgerne er mot oljeutbygging. Jens får trøbbel.