Skatteekspertens dom over krisepakken

Publisert: 26. januar 2009 kl 11.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25
Forslaget om tilbakeføring av underskudd i 2008 og 2009 til de to forutgående årene er et godt forslag. Det viser at regjeringen nå har forstått at bedriftene kan ha betydelige likviditetsproblemer under den aktuelle krise selv om de over tid går bra, sier skatteadvokat Gunhild Buestad i Advokatfirmaet Nordia. Les om skatteforslaget (her), andre tiltak (her) og hele krisepakka (her).
Saken fortsetter under annonsen

Det vil også virke raskt fordi as betaler skatt etterskuddsvis dvs for 2008 første halvår 2009, sier hun.

Formuesskatt

Men Buestad hadde håpet at det også hadde kommet noe på formuesskatt for bedrifter og på arveavgift for ikke børsnoterte aksjer, men det kom ikke.

- Her virker det som om regjeringen har for mye prestisje å tape slik at de opprettholde de reglene som ble vedtatt høsten 2008, sier hun.

Eierne må betale formuesskatt i 2009 gjennom forskuddsskatt for 2009 og skatteoppgjør for 2008 (som kommer i juli evt høsten 2009). Penger til dette må hentes fra bedriftene, og altså redusere likviditeten deres. Det vil gjelde for 2009 - 2010, poengterer Buestad.

Tilsvarende vil gjelde for arve /gaveavgift.

- Også her er arvinger/gavemottakere avhengige av å ta penger ut av bedriftene for å betale avgift. Hvor skal de ellers ta det fra? sier Buestad

Saken fortsetter under annonsen

Hun mener regjeringen bør sette prestisje til side og være praktisk nå som alle tall og tegn viser at bedriftene er i en likviditetsskvis.

Det er helt unødvendig å holde på økningen for formuesskatt og arveavgift. Pga finanskrisen skjer det en omfordeling av verdier. De som sitter med mest verdier, taper også mest. Regjeringens argument om at det er så viktig å bruke formuesskatt og arve/gaveavgift for å omfordele verdier, er derfor et dårlig argument, sier skatteeksperten.