138371777_stolt.jpg
Statsminister Jens Stoltenberg får kritikk for krisehåndteringen.

Skarp kritikk av krisetiltak

Publisert: 10. januar 2009 kl 22.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Investor Stein Erik Hagen sier til Dagens Næringsliv at myndighetene burde skjønt alvoret i finanskrisen for lenge siden.
- Jeg er ganske sikker på at dette blir mye verre, med en kraftig økning i arbeidsløsheten i Norge, sier milliardæren til avisen.
- Det er trist, myndighetene burde skjønt alvoret for mange måneder siden, sier Hagen.

Uten en snarlig redningsaksjon mot banknæringen er Hagen usikker på hvor godt andre tiltakspakker fra myndighetene vil fungere.
- Det er masse psykologi som styrer utviklingen, men det hjelper altså ikke om optimismen kommer tilbake hvis ikke bankene fungerer. Da stopper nemlig alt opp. Derfor er det viktig at bankene nå får likviditet slik at de kan yte lån til næringslivet, sier han.
Hagen vil ikke si noe om hvor ille han selv tror det kan bli.
- Jeg er litt avventende med å konkludere. Nå må vi først se hva myndighetene kommer med av tiltak først.

For lite til privat sektor

Investorene mener at det er nødvendig med tiltak som retter seg inn mot privat sektor for å stimulere til økte investeringer.

Hagen mener det kan være fornuftig for Norge å vurdere samme tiltak som blant annet USA og Storbritannia for å stimulere økonomien, nemlig skatteletter.

Bernt Stilluf Karlsen, partner og styreleder for rådgivningsfirmaet ProCorp, mener krisepakken regjeringen jobber med er urettferdig overfor privat sektor,
- Regjeringen planlegger å pøse penger inn i offentlig sektor, men har så langt ikke et eneste tiltak på bordet for privat konkurranseutsatt sektor. I dag har vi milliarder av oljekroner på bok. Profilen på den krisepakken regjeringen jobber med nå, er at offentlig sektor ikke skal gjennom noen krise. Regjeringens strategi er: «Offentlig sektor skal få en masse penger. Dere i privat sektor skal avgi arbeidskraft.» Det er en fryktelig usolidarisk måte å løse finanskrisen på, sier Stilluf Karlsen til Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen

Karlsen var i sin ungdom nestleder i Unge Venstre, og har etter det DN forstår gitt innspill til en av opposisjonsgruppene som forbereder mottagelsen av krisepakken regjeringen skal presentere 26. januar.
- Både offentlig og privat sektor er i samme båt, men Stoltenberg lager kun tiltak for den ene siden av båten. Da får man ikke noe fellesskapsfølelse. Dette vet jeg er et dilemma også innad i LO, sier Karlsen.

- Bare tull

Statsminister Jens Stoltenberg avviser kritikken fra næringslivstoppene, og sier følgende om Stilluf Karlsen sine uttalelser:

- Dette er med respekt å melde absolutt, totalt feil. Dette er bare tull. Han har jo ikke peiling, han vet jo ikke hva slags tiltak vi kommer til å komme med.

Stoltenberg ramser opp tiltakene mot følgene av finanskrisen: Rentekutt, bankpakke, lån til eksportindustrien og varsel om økte bevilgninger til veiutbygging og oppussing av skolebygninger, noe som vil generere oppdrag for privat sektor.
- - De tiltakene vi har kommet med har vært rettet mot privat sektor. Vi har varslet nye tiltak, og også disse vil bli rettet mot privat sektor, sier statsministeren til DN.