138372413_sarko.jpg

Sarkozy tar styringen

Publisert: 25. oktober 2008 kl 21.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Statslederne forplikter seg til å gjøre effektive og omfattende reformer i det internasjonale penge- og finansysstemet, skriver de 40 asiatiske og europeiske statslederne i en felles uttalelse etter møtet i Beijing lørdag.
- Vi trenger enda flere finansielle reguleringer for å sikre finansiell trygghet, konkluderes det.

Støtter Sarkozy

Den franske presidenten står frem som den største drivkraften bak fornyelsen av verdens bank- og finanssystem.
Sarkozy har samlet EU til enighet om flere grunnleggende prinsipper, og overtalt president Bush til å avholde et internasjonalt toppmøte i USA 15.november.
Toppmøtet blir sammenlignet med den såkalte Bretton Woods konferansen i New Hampshire i 1944 der blant annet valutakursene, gullstandarden. det internasjonale pengefondet og Verdensbanken ble skapt.
Lederne i Sør-Korea sier det setter meget stor pris på Sarkozys sterke lederskap.
- Det er en felles konsensus om å presse frem en reform, sier en talsmann for den japanske regjeringen.

Øker presset

Sarkozys kampanje for et total overhaling av verdens bank- og finanssystem truer med å avsløre uenigheter mellom USA og resten av verden når det gjelder finansiell styring. Han risikerer å skape politisk spenning som kan ødelegge forhandlingsklimaet og føre til at landene fortsetter å prøve individuelle løsninger for å begrense omfanget av finanskrisen.
Etter møtet i Beijing lørdag sa Sarkozy at toppmøtet i Washington i november vil innebære regulatoriske avgjørelser fordi europeiske og asiatiske ledere er blitt enige om at handling er nødvendig.
Den kinesiske statsministeren sier Kina vil delta aktivt.

Valutakrise

På Island er den lokale valutaen praktisk talt verdiløs. Sentralbanken i Romanian har satt opp styringsrenten til 900 prosent. Pund og euro har falt 20 prosent i verdi i forhold til dollar og 30 prosent i forhold til yen.
Sarkozy sier at fastsettelsen av valutakurser også vil bli tatt opp til vurdering.
- Det er ganske enkelt umulig å snakke om finanskrisen uten å diskutere valutaene og måten de påvirker hverandre på, sier han, ifølge Bloomberg News.
Den franske presidenten vil også ha derivatproduktene på agendaen.

Saken fortsetter under annonsen

Verdens nye sentralbanker?

Asia stiller seg også bak Sarkozy og EUs forslag om å styrke det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.
- IMF bør spille en kritisk rolle når det gjelder hjelp til de landende som er alvorligst rammet av krisen, skriver statslederne i sin uttalelse.
Japans statsminister ønsker at IMF skal bli i stand til å hjelpe de fattigste nasjonene hurtig og uten overdrevet strenge krav.

EU og Asia går ellers inn for større overvåkning av bankene, strengere regulering av hedgefond, nye regler for kredittratingbyråene, samt fornyelse av det internasjonale pengefondet og Verdensbanken.