138370207_28627.jpg

Revidert i krisens og usikkerhetens tegn

Publisert: 10. mai 2009 kl 20.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Fredag 15. mai kommer finansminister Kristin Halvorsen (SV) med regjeringens nye anslag for den økonomiske utviklingen, men om det er fasitsvaret, er ikke godt å si. Regjeringen kommer med milliardbeløp, men ingen nye omfattende tiltakspakker. Den vil avvente virkningene av de allerede vedtatte pakkene.

Lavere inntekter

Det som med sikkerhet kan sies, er at inntektene er blitt lavere og utgiftene høyere enn det regjeringen forutsatte da den la fram forslaget til statsbudsjett i fjor høst.

Inntektssvikten skyldes for en stor del fall i oljeprisene. Olje og gass er statens største inntektspost og utgjør rundt 36 prosent av inntektene.

I statsbudsjettet ble gjennomsnittsprisen beregnet til 500 kroner fatet i 2009. I slutten av januar ble prisen nedjustert til 350 kroner fatet. Så langt har gjennomsnittsprisen ligget på rundt 300 kroner.

Høyere utgifter

Samtidig med en betydelig inntektssvikt, har utgiftene økt, blant annet fordi arbeidsledigheten øker. Kommunene melder om sosialbudsjett som sprekker.

Saken fortsetter under annonsen

De siste tallene fra Nav viser at ledigheten ved utgangen av april var 72.712 personer, en økning med rundt 5.000 den siste måneden. Konsekvensene for kommunene blir økte sosialutgifter og lavere skatteinntekter.

KS har anslått at sosialhjelpsutgiftene vil øke med om lag 1,2 milliarder kroner for kommunene i løpet av 2009 og 2010. Dette er basert på at antall ledige vil øke med 50.000 i løpet av i år og neste år, slik Statistisk sentralbyrå regner med.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil derfor komme opp med penger til kommunene. Hun har tidligere uttalt at regjeringen er innstilt på å vurdere kommuneopplegget på nytt hvis forutsetningene som ligger i statsbudsjettet blir vesentlig verre enn forutsatt.

Ingen skatteletter

Regjeringen har hele tiden sagt at kampen for å sikre arbeidsplassene er jobb nummer én og at dette er blitt gjort både gjennom statsbudsjettet og gjennom ekstraordinære tiltak.

Opposisjonen mener at situasjonen er så alvorlig at nye tiltak er nødvendig for å hjelpe bedriftene og hindre at flere blir ledige. Regjeringen sverger til rentenedsettelser, men både Høyre og Fremskrittspartiet mener at dette våpenet er brukt opp. Deres svar er skattelettelser og redusert arbeidsgiveravgift.

Svaret både fra Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg er at det ikke vil komme forslag om dette i revidert nasjonalbudsjett.

Saken fortsetter under annonsen

- Men vi er klare til å sette inn tiltak der det trengs, når det trengs, er budskapet fra de to. (©NTB)