138422084_36597.jpg

Regjeringens nye plattform

Publisert: 7. oktober 2009 kl 17.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Det fastslås i den nye politiske plattformen som regjeringspartiene er enige om.

De viktigste punktene for næringslivet er:

* Statlig eierskap skal sikre at DnB NOR forblir en norskeid bank.

* Bruken av oljeinntekter er derfor nå kommet opp på et meget høyt nivå, og mye av det handlingsrommet handlingsregelen gir er allerede utnyttet. Når veksten i økonomien tar seg opp, må bruken av oljeinntekter igjen tilsvare realavkastningen av Statens pensjonsfond - Utland. Dette vil begrense handlingsrommet i budsjettpolitikken.

* Finanspolitikk skal bidra til en stabil økonomisk utvikling både på kort og lang sikt. Handlingsregelen legges til grunn for budsjettpolitikken. Over tid skal bruken av petroleumsinntekter tilsvare realavkastningen av Statens pensjonsfond - Utland slik at også kommende generasjoner får nyte godt av petroleumsformuen.

* Pengepolitikken skal fortsatt virke sammen med finanspolitikken og bidra til høy sysselsetting, stabil produksjon og stabil inflasjon, og videreføres slik det er nedfelt i Forskrift om pengepolitikken.

* Eksportnærings skal tas hensyn til. I regjeringserklæringen står det: For å kunne opprettholde og styrke velferden, er det nødvendig med en sterk konkurranseutsatt sektor. Nedbygging av konkurranseutsatt næringsliv er uheldig for sysselsettingen, svekker distriktene og tapper landet for kompetanse. Konkurranse kan bidra til å utvikle teknologi og kunnskap. Vi vil føre en politikk som styrker det næringslivet vi har og stimulerer til at nye virksomheter vokser fram. Regjeringen vil bidra til at næringslivet omstilles i en miljøvennlig retning.

Saken fortsetter under annonsen

* Målet for forvaltningen av Statens pensjonsfond - utland er å oppnå høyest mulig finansiell avkastning innenfor moderat risiko. Det skal foretas en bred vurdering av hvorvidt eller i hvilket omfang aktiv forvaltning i SPU skal videreføres. Det tas sikte på beslutning om dette i 2010.

* Handlingsrommet i budsjettpolitikken skal benyttes til å øke vekstkraften og verdiskapingen, styrke sysselsettingen, videreutvikle velferdsordningene og videreutvikle Norge som et miljøpolitisk foregangsland.

* Skatte- og avgiftsnivået beholdes, men det vil bli endringer i fordelingen. Regjeringen vil arbeide for et skattesystem som bidrar til rettferdig fordeling, et bedre miljø, fremmer sysselsettingen og verdiskapingen i hele landet og som bedrer økonomiens virkemåte. Det er viktig at skatte- og avgiftssystemet har bred oppslutning i befolkningen og oppfattes som rimelig og rettferdig. De som har høye inntekter og store formuer må bidra med en større andel av inntekten sin i skatt enn de som har lave inntekter og formuer. Dette tilsier at regjeringen fortsatt skal bygge på brede skattegrunnlag, og unngå hull og unntak som undergraver et rettferdig skattesystem. Regjeringen vil understreke behovet for å ivareta stabile og konkurransedyktige skattemessige rammevilkår for næringslivet. Den vil fortsatt bruke særavgifter som virkemiddel for å fremme hensynet til blant annet helse og miljø.

* Regjeringen vil forenkle skattesystemet gjennom å tette hull som gir mulighet for skattetilpasning.

* Regjeringen vil også fortsette arbeidet mot skatteunndragelser, blant annet ved å inngå flere skatteavtaler som sikrer innsyn i skatteparadiser og ved fortsatt fokus på multinasjonale selskapers bruk av internprising til å minimere skattebelastningen. Regjeringen vil følge opp skatteunndragelsesutvalgets innstilling.


Regjeringen vil:

• styrke arbeidet med for å hindre svart økonomi og skatteunndragelser både nasjonalt og internasjonalt, herunder følge opp forslag fra Skatteunndragelsesutvalgetet

Saken fortsetter under annonsen

• følge opp regjeringens forslag for momskompensasjon for frivillig sektor

• arbeide internasjonalt mot skattekonkurranse

• øke fagforeningsfradraget

• legge fram en ny handlingsplan mot økonomisk kriminalitet

• fortsette omleggingen av bilavgiftene for å stimulere til valg av mer miljøvennlige biler

• forsere arbeidet med å sette en pris på forurensning

• ha en grundig evaluering av skattereformen av 2006, med særlig blikk på fordelingsvirkningene samt verdiskaping

Saken fortsetter under annonsen

• sikre videreføring av differensiert arbeidsgiveravgift også etter 2014

• opprettholde formuesskatten, men arbeide med endringer som bidrar til mer rettferdig fordeling og gode rammebetingelser for norske bedrifter

• holde de samlede skattene og avgiftene på samme nivå som i dag

• i forbindelse med evalueringen av skattereformen vurderes de skattemessige rammevilkårene for enkeltpersonsforetak sammenliknet med aksjeselskap

* - Norge skal være et foregangsland i miljøpolitikken og vi forsterker innsatsen for fornybar energi. Det skal legges bedre til rette for å gjøre miljøvennlige valg. Her må det offentlige Norge gå i front.