Regjeringen vil sette ned arveavgiften

Publisert: 7. august 2008 kl 15.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

I statsbudsjettet for neste år vil regjeringen gå inn for å redusere arveavgiften og øke bunnfradraget kraftig. Samtidig vil «rabatten» ved arv av aksjer i ikke-børsnoterte selskaper forsvinne. Det bekrefter sentrale regjeringskilder overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge ANB ønsker regjeringen å redusere skattesatsene for arv samtidig som skattegrunnlaget for avgiften blir utvidet. Dermed vil staten ta inn like mye i arveavgift som i dag. I årets statsbudsjett er det anslått en skatteinntekt på 2,7 milliarder kroner for arv og gaver.

De rødgrønne politikerne er opptatt av å rette opp skjevheter i dagens system der det er ulik verdisetting av forskjellige formuesobjekter ved arv. Aksjer i ikke-børsnoterte selskaper kan slippe unna med en tredel av virkelig verdi, mens penger i banken får full verdi, og det er her den største skjevheten ligger.

I dag er de første 250.000 kronene av arven avgiftsfrie, mens barn og foreldre må betale 8 prosent arveavgift på de neste 300.000. Alt over dette blir ilagt 20 prosent arveavgift. Andre som arver, må ut med henholdsvis 10 og 30 prosent.

Zimmer-utvalget, som har utredet nytt opplegg for arveavgift, har foreslått et bunnfradrag på 400.000 kroner for barn og foreldre kombinert med en flat arveavgift på 12 prosent. Etter det ANB forstår vil regjeringen legge seg på en løsning som langt på vei er i tråd med forslagene fra dette utvalget. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen