Regjeringen med støtte til kraftkrevende industri
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kom med lekkasjen i sin hilsningstale til LO-kongressen, som åpnet mandag formiddag.
- Regjeringen vil også gå i dialog med industrien og vurdere mulige finansieringstiltak innen for EØS-avtalens rammer. Målet er å bidra til å fremme langsiktige kraftavtaler i industrien, sa statsministeren.
- Et slags samvirkelag
Stoltenberg sammenlignet innkjøpskonsortiet med et slags samvirkelag for industrien hvor bedriftene går sammen for å forhandle fram langsiktige kraftavtaler.
Statsministeren ga også sin støtte til forslaget fra fagbevegelsen og industrien om at Innovasjon Norge, eller andre aktører, skal kunne gi lån eller garantier for kraftkjøp til innkjøpskonsortier på markedsmessige vilkår med pant i kraften.
- Det nye kraftregimet som vi nå er i ferd med å få på plass, består av seks ulike byggeklosser: Langsiktige kraftavtaler, hjemfall og omgjøringsadgang, utleieordning, støtte fra Enova, bedret kraftbalanse og industrikonsortium. Samlet utgjør dette et regime som stadig utvikles og forbedres, sa Stoltenberg.
Har varslet politisk streik
LO har lenge krevd et nytt kraftregime. LO-forbundet Industri Energi har varslet to timers politisk streik for rundt 10.000 ansatte 3. juni. Denne streiken vil ifølge forbundsleder Leif Sande bli avviklet som planlagt. Sande er inntil videre avventende til regjeringens forslag.
- Streiken vår er først og fremst rettet mot den saken som skal behandles i Stortinget 9. juni om utleie av kraftverk. Vi mener det er for få restriksjoner på at andre enn industrien kan få leie kraft. Det har ikke Stoltenberg foreslått noen endringer på, sier Sande til NTB.
Sande mener at Stoltenbergs forslag mangler innhold, men vil vente til revidert blir lagt fram fredag med å felle noen endelig dom.
Han sier at beløpet på 40 millioner kroner er altfor lavt.
- Hadde han stilt garantier for kjøp av kraft i et konsortium for 40 milliarder kroner hadde vi vært i nærheten av noe, sier Leif Sande.
Innenfor EØS-regelverket
Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) sier at den nye innkjøpsordningen skal tilsvare skattefordelene som er gitt til foretakene som deltar i innkjøpskonsortiet i Frankrike. Støtten skal være innenfor EØS-regelverket for bagatellmessig støtte.
Støtten skal forbeholdes kraftintensiv industri innenfor treforedling, kjemiske produkter og metaller, og som samtidig har et årlig kraftforbruk på minimum 10 GWh.
Det settes som vilkår at et konsortium må bestå av minimum to bedrifter. Støtten kan ikke overstige 50 prosent av hvert foretaks andel av konsortiets kraftkostnader. Støtten skal bare gis til bedrifter i Norge. (©NTB)