138370376_kim_n.jpg
HSH-direktør Kim Nordlie mener regeringen bør feie for egen dør når det gjelder innkjøp og etikk.

Regjeringen ikke etisk troverdig

Publisert: 30. april 2009 kl 11.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25
Dagen før 1. mai kliner direktør Kim Nordlie i HSH (nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen for handel og tjenesteytende sektor) kraftig til mot regjeringen i Ukeavisen Ledelse. Industrien får også høre hvor skapet skal stå når det gjelder etikk.

- Det er beklagelig at ikke regjeringen pålegger statlige innkjøpere klare krav til samfunnsansvar, sier han.

Skuffet

Direktøren er skuffet over regjeringens stortingsmelding om næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi. I meldingen stilles det økte krav til hvordan norske bedrifter skal behandle sine ansatte rundt om i verden.

- Det er vel og bra at det settes økt fokus på næringslivets samfunnsansvar i utlandet, en oppgave vi prioriterer høyt i organisasjonen vår. Men vi har liten sans for at ikke regjeringen pålegger de offentlige innkjøperne de samme krav til samfunnsansvar som det næringslivet har, sier Nordlie, og viser til meldingen.
Der står det blant annet (side 24):

"Regjeringen vil vurdere å pålegge statlige innkjøpere å stille sosiale og etiske krav til sine leverandører."

- Regjeringen sier at de forventer at norske bedrifter i utlandet tar på seg samfunnsansvar. Blant annet forventes det at de har regler for rapportering om virksomheten. De stiller krav til det private, og det er bra, men ikke til seg selv. Her er det bare snakk om å vurdere, sier Nordlie.

Saken fortsetter under annonsen

250 milliarder kroner

Det offentlige kjøper inn for ca. 250 milliarder kroner i året. Mye av dette kjøpes fra selskaper i utlandet. Sykehussektoren og veivesenet er blant de største innkjøperne.
Underdirektør Pål Hellesylt i Administrasjonsdepartementet bekrefter at det ikke stilles noen felles krav til offentlige innkjøpere når det gjelder samfunnsansvar i forbindelse med kjøp i utlandet.
- Det er ingen felles retningslinjer for offentlige innkjøpere når det gjelder konkrete krav til samfunnsansvar i forbindelse med offentlige innkjøp fra leverandører i utlandet. Den enkelte virksomheten har ansvaret for å gjennomføre sine kjøp på en etisk forsvarlig måte, sier han.