138372602_krist.jpg
Finansminister Kristin Halvorsen.

Pøser på med oljepenger

Publisert: 7. oktober 2008 kl 11.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Finansminister Kristin Halvorsen vil bruke 92 milliarder oljekroner i neste års budsjett, en økning på 14 milliarder kroner fra 2008-budsjettet. Det betyr at handlingsregelen brukes fullt ut. Det var kun i fjor at regjeringen ikke brukte handlingsregelen fullt ut.

- De siste fire årene har norsk økonomi vært inne i den sterkeste konjunkturoppgangen siden 1950-tallet. Det er nå klare tegn til at konjunkturtoppen er passert, og utviklingen i internasjonale finansmarkeder den siste tiden har gjort de økonomiske utsiktene mer usikre også for Norge, sier finansministeren i en pressemelding.

Stabil utvikling

Regjeringens forslag skal bidra til en stabil utvikling i norsk økonomi.
- Vi står bedre rustet enn mange andre land til å møte et internasjonalt tilbakeslag. Vi har en omstillingsdyktig økonomi og betydelig handlingsrom, mener finansministeren.
Halvorsen peker på at hun i neste års budsjett må balansere mellom å både unngå fortsatt høy kostnadsvekst og ytterligere tap for norsk næringsliv på den ene siden, og lavere vekst i utlandet på den andre siden.
Investeringsstrategien for Statens pensjonsfond - Utland(SPU) er robust, langsiktig og i stand til å håndtere uro i finansmarkedene.

"Budsjett for fellesskap"

Halvorsen kaller neste års budsjett for "et budsjett for fellesskapet". Et av de viktigste tiltakene i budsjettet er å droppe skattelette for å kunne prioritere helse, omsorg, skole og barnehage.
Og det er de som har mest som må betale:
- Ved å fjerne 80-prosentregelen i formuesskatten og øke formuesverdien av næringseiendom skjerpes skatten kraftig for de med store formuer, sier Halvorsen.
Samtidig økes bunnfradraget i formuesskatten vesentlig. Tilsammen har 920.000 personer fått lettelser i formuesskatten siden 2006.

Frykter ikke for Oljefondet

Saken fortsetter under annonsen

På tross av børskrakk og reduserte papirverdier venter regjeringen fortsatt at oljefondet kommer til å ha en verdi på 2.300 milliarder kroner ved utgangen av 2008.
For selv om den internasjonale finanskrisen har tæret sterkt på midlene i fondet, har avkastningen på obligasjonsporteføljen vært bedre. Også tilflyten av nye midler har vært større enn man hadde sett for seg.
- Fondets verdi ved slutten av året ser dermed ut til å bli større enn noen gang, sier Halvorsen.

Her er hovedpunktene i budsjettforslaget.