138370489_eu_le.jpg
INTERN UENIGHET i EU om nye regler for finansmarkedet.

Politisk kamp om finansregler

Publisert: 21. april 2009 kl 11.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Tidligere statsminister i Danmark, Paul Nyrup Rasmussen, skriver i et brev til EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, at forslaget til regler for regulering av hedgefond og private equity-selskaper er "nesten verdiløse", at de er fulle av smutthull og "sterkt ineffektive" i reguleringssammenheng.

Paul Nyrup Rasmussen er nå president for det europeiske sosialistpartiet som er den nest største blokken i EU-parlamentet.

Skandale

Nyrup Rasmussen beskylder EU-presidenten for løftebrudd, og for ikke å følge opp kravene fra G20-møtet i London tidligere denne måneden.

Dansken mener også det er en skandale at EU-parlamentet har vært nødt til å vente seks måneder på lovforslaget som i så stor grad er ufullstendig, skriver Financial Times.

Saken fortsetter under annonsen

Han varsler også at hedgefond-reglene vil bli et sentralt tema i valgkampen før valget av nytt parlament i juni.

Politisk tabbe

Et utkast til det nye regelverket er lekket ut i pressen og viser at EU-kommisjonen planlegger å regulere forvaltere av "alternative" fond i stedet for fondene direkte.

Dette er et av hovedpunktene i kritikken fra de sosialistiske EU-politikerne som hevder det vil føre til at ikke-europeiske forvaltere kan fortsette å operere i EU uten effektivt innsyn.

Paul Nyrup Rasmussen skriver i brevet til EU-kommisjonen at det vil være en stor politisk tabbe dersom reglene blir vedtatt.

Ifølge utkastet til regleverk vil forvaltere med porteføljer verdt under 250 millioner euro ikke underlegges de nye reglene.
En beløpsgrense som mange parlamentsmedlemmer mener er alt for høy.

Saken fortsetter under annonsen

Flere er også kritisk til reglene for å bedre innsynet i finansmarkedet og peker på at tekniske forhold som rundt skatt og udekket shortsalg er alt for flytende.

Ifølge Financial Times vil forslaget til reguleringer trolig bli tvunget gjennom med mindre justeringer, eventuelt ytterligere utsatt dersom motstanden øker.

Urettferdig

Nyrup Rasmussen og EU-sosialistene får støtte av private equity-bransjen fordi de vil bli underlagt de samme reglene som hedgfondene.

Oppkjøpsfondene viser til at det er generelt akseptert at private equity-industrien, i motsetning til hedgefondene, ikke utgjør noen systemisk risiko.

Hedgefondbransjen på sin side holder stadig en lav profil, og synes lettet over at forslaget til reguleringer ikke er mer omfattende, skriver FT.

Saken fortsetter under annonsen