138371207_olaug.jpg
Direktør Olaug Svara i Folketrygdfondet.

Pensjonspenger på børs

Publisert: 20. februar 2009 kl 09.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Mens andre investorer er forsiktige med sine aksjekjøp om dagen, har Folketrygdfondet gått til tidenes blitzangrep i store selskaper på Oslo Børs, skriver Finansavisen fredag.

Folketrygdfondet har de seneste ukene kjøpt millioner av aksjer i store selskaper som StatoilHydro, Orkla, REC, Yara, Seadrill og Hydro.

Bare i StatoilHydro har Folketrygdfondet kjøpt i gjennomsnitt to millioner aksjer i uken de fem siste ukene, ifølge avisen.

Intervensjon?

- Det ser ut som uoffisielle intervensjoner. Det som skjer er at det pøses penger inn i systemer og bidrar til å stabilisere markedene, sier rådgiver Svein Haga.

Han viser til at det skjer over hele verden, men at det er svært overraskende hvis det er dette som skjer i Norge.

Rotasjon?

Saken fortsetter under annonsen

Kilder Finansavisen har snakket med sier at Folketrygdfondet gjennomfører en rotasjon i porteføljen ved at det selger obligasjoner og kjøper seg kraftig opp i aksjer.

Folketrygdfondet opplyser at det vil fortelle mer når det legger frem sine tall 4. mars.

Folketrygdfondet forvalter Statens pensjonsfond - Norge. Ved utgangen av første halvår 2008 utgjorde forvaltningskapitalen vel 113 milliarder kroner. Midlene var plassert i Norge og de øvrige nordiske land, hvorav 58 prosent i aksjer og 42 prosent i rentebærende papirer.