138371621_erna_.jpg

Opposisjonen: - Full krise - halv pakke

Publisert: 26. januar 2009 kl 11.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Opposisjonspartienes reaksjon på regjeringens tiltakspakke lot ikke vente på seg. Kort tid etter Kristin Halvorsens redegjørelse til Stortinget kom pressemeldingene fra Frp, Høyre, KrF og Venstre. Tendensen fra opposisjonen er klar: Dette er for lite, for sent, og har for få tiltak som gavner det private.

- Krisepakken inneholder mange gode forslag FrP vil støtte. Men jeg frykter at totalrammen på pakken er for liten, sier Frp-formann Siv Jensen i en pressemelding.

Jensen mener rammen burde vært på 30 milliarder kroner.

- Regjeringen burde hørt på LO som klart slo fast at det var behov for å stimulere økonomien med 30 milliarder kroner. Det ville også vært på linje med hva europeiske land legger opp til, sier hun.

Høyre: - Små tiltak

Høyre mener regjeringen bare tar i bruk halve verktøykassa i tiltakspakken.

- Regjeringen har brukt tiden fra oktober til å forberede mange små tiltak. Den store store svakheten med dagens krisepakke er fraværet av tiltak som vil merkes på arbeidsplassene utenom bygg- og anleggssektoren. Regjeringen bruker bare halvparten av virkemidlene i verktøykassen, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Saken fortsetter under annonsen

Sanner savner tiltak både til privat sektor og til privatpersoner, og er i likhet med Siv Jensen skeptisk til størrelsen på pakken.

- Regjeringen gjør heller ikke noe for å skape ny optimisme gjennom skattelettelser til enkeltpersoner.

Venstre: Grei grønn profil

Venstres Lars Sponheim er kritisk til pakkens fokus, men gir en viss ros til pakkens grønne profil.

- Det er mange gode tiltak innenfor miljø-området Venstre kjenner igjen, og kan støtte, men den store utfordringen om å få fortgang i utbyggingen av fornybar energi er heller ikke denne gangen løst. Det er svært beklagelig, sier Sponheim. Han stiller seg også spørrende til om alt i pakken har betydning for finanskrisen.

- På mange områder bærer også Regjeringens forslag til krisepakke preg av å være rene budsjett-revideringer som for eksempel økte tilskudd til CO2-håndtering på Mongstad med nesten 1 mrd kroner. Dette vil ikke ha noen som helst betydning for finanskrisen, og ville vært en sak Stortinget uansett måtte håndtert.

KrF: - Skuffet

Saken fortsetter under annonsen

Kristelig Folkeparti er fornøyd med satsningen på flere sykehjemsplasser og vedlikehold av skoler, kirker og veier. Men de savner flere klimatiltak, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen.

- KrF forslo en langt mer ambisiøs satsning på klimatiltak enn det som ligger i krisepakken. Det er mulig å møte både finanskrisen og klimakrisen med gode tiltak samtidig, sier Syversen.

Syversen mener også at tiltakene kommer for sent.

- Vi er skuffet over at regjeringen ikke har foreslått å endre avskrivningsreglene for næringslivet, slik at de kunne ha brukt penger på å sikre arbeidsplasser og investere i nye og miljøvennlige prosjekter, sier han.

Les også: Nye skatteletter

Les også: De konkrete krisetiltakene

Saken fortsetter under annonsen