138437436_obama.jpg
Barac Obama benytter følesesladete ord som "å sparke i ræva".

Obama som mobber

Publisert: 9. juni 2010 kl 12.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Obama bidrar til å gjøre BP-sjefen til et globalt hat objekt. Det tar seg ikke ut at verdens fremste leder tar i bruk mobbebegreper. Han må være mer opptatt av verdighet i sitt engasjement, skriver redaktøren i sin kommentar i avisens nettutgave Ukeavisenledelse.no.

Lerø påpeker at medier verden over melder at president Barack Obama vil "sparke sjefen for BP, Tony Hayward i ræva". Ved å uttale seg på denne måten, bidrar han til mobbing av Hayward. Det er ikke en amerikansk president verdig, mener Lerø.

Meget dyktig

Han poengterer at Hayward hadde status som wonderboy fram til oljekatastrofen. Nå er han i ferd med å bli et nasjonalt hatobjekt. Han trues på livet og må ha politibeskyttelse.

Hayward har vært sjef for BP siden 2007. Lerø mener at han holder mål på alle områder, og at hun under katastrofen har opptrådt som de fleste sjefer gjør i en slik situasjon, nemlig forsøke å ikke overdrive konsekvensene, men forsikre at selskapet gjøre alt for å stanse utslippet. Han valgte motsatt strategi av den Bjarne Håkon Hanssen valgte ved å si at i verste fall kan over 10 000 i Norge dø av svineinfluensaen. S

Personkritikk

- Når en toppsjef skal kritiseres offentlig, er hovedregelen at kritikken går på sak. Det må også være mulig å kommentere toppsjefens lederstil og måten en takler en situasjon på. Hayward har ikke vært like heldig med alle uttalelse sine, men det er enkelt å si i ettertid når dette er blitt en katastrofe de færreste ante rekkevidden av, sier Lerø.

Saken fortsetter under annonsen

Han poengterer at Obama har valgt ord og uttrykk som utløser emosjonelle reaksjoner.

- Når han bruker ord som "å sparke i ræva", legitimerer at det er på sin plass med en annen typen kritikk enn den rent verbale. Obama forsøker å score poeng i opinionen ved å herje med Hayward i offentligheten. Det er på sin plass at Omaba retter skarp kritikk mot BP og Hayward. Men som verden mektigste leder bør han være opptatt av verdighet i sitt engasjement. Det tar seg ikke ut at verdens fremste leder tar i bruk mobbebegreper. Han som taler på vegne av verdens mektigste land, bør velge andre ord og uttrykk enn opprørte bloggere, skriver Lerø.