138371933_berna.jpg
Sentralbanksjef Ben Bernanke er anmeldt for brudd på den amerikanske offentlighetsloven.

Nyhetsbyrå saksøker Bernanke

Publisert: 13. desember 2008 kl 13.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Federal Reseve, med styreleder Ben Bernanke i spissen, nekter å opplyse hvem som er mottaker av nødlån for over 2000 milliarder dollar.
FED vil heller ikke si hva slags verdipapirer de har fått i pant for å låne ut skattebetalernes penger.
Sentralbanken og finansdepartementet har utvidet krisehjelpen til finansinstitusjonene til det tredoble av den opprinnelige krisepakken på 700 milliarder dollar (TARP) gjennom 11 forskjellige låneordninger og lempet på kravene til sikkerhet. Blant annet godtar myndighetene nå alt fra aksjer til subprimepapirer og sammensatte gjeldsobligasjoner som sikkerhet for kriselån til bankene.
FED har heller ikke innført en kontrollfunksjonen i TARP-programmet slik Kongressen krevde da krisepakken ble vedtatt.

Saksøkt

Den amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg har saksøkt Federal Reserve for brudd på den amerikanske offentlighetsloven.
Anmeldelsen ble levert distriktsdomstolen i New York 7.november.
8.desember mottok nyhetsbyrået et tilsvar fra FED hvor de hevder de har lov til holde tilbake informasjon om forretningshemmeligheter og kommersiell informasjon, og at opplysninger knyttet til de nye låneordningen ikke kan omfattes av den amerikanske offentlighetsloven.
Der er ikke klart når distriktsdomstolen vil behandle anmeldelsen fra Bloomberg LP.

- Ført bak lyset

Flere kongressmedlemmer har også krevd innsyn i sentralbankens nødlånsvirksomhet.
- Amerikanerne er blitt ført bak lyset, sa demokratenes representant, David Scott, i en høring i The House Financial Services Committee 10.desember.
- Hadde FED fortalt hva de sitter på av verdipapirer ville vi visst hva det potensielle tapet for myndighetene er, og det er det de ikke vil vi skal vite, sier administrerende direktør Carlos Mendez hos ICP Capital i en kommentar.
- Folk vil ikke bli ført bak lyset mer, sier Mendez.
- De vil ikke at situasjone skal bli sukkret eller hvitvasket. De ønsker den hele og fulle sannheten. Men sannheten er at vi ikke tåler all den smerten akkurat nå, sier han.

- Rett til å vite

- Det må være noe de kan fortelle offentligheten, vi har rett til å vite hva de driver med, sier direktør Lucy Dalglish hos Arlington, Reporters Committee for Freedom of the Press.
- Det ville virkelig være en skam om vi får vite dette om 10 år, etter noen stygge massesøksmål og etter at finanssystemet vårt har kollapset fullstendig, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Frykter tillitskrise

I et fem siders langt svar til Bloomberg skriver FED-sekretær Jennifer J. Johnson at USA står foran en krisen uten sammenligning hvor tap av tillit mellom finansinstitusjonene kan oppstå med lynets hastighet og ha enormt ødeleggende effekt.
- På tross av oppfordringene om mer åpenhet, må FED beskytte finansinstitusjonene mot betydelige og mangfoldige skader som kan bli resultatet av offentliggjøring, skriver Johnson.
- Etter vår vurdering og i lys av de nåværende omstendigheter, vil det være et farlig steg å slippe ut denne ellers konfidensielle informasjonen, avslutter FED-sekretæren.

Viktige opplysninger

I anmeldelsen fra Bloomberg hevder nyhetsbyrået at listene over hvem som har fått nødlån og på hvilke betingelser er sentrale for å kunne forstå og vurdere myndighetenes respons til den mest ødeleggende finanskrisen siden Den Store Depresjonen på 30-tallet.
- FED argumenterer for at unntaket om forretningshemmeligheter kan utvides til å gjelde potensielle skadevirkninger for sentralbankes kunder, men en slik utvidelse er ikke i tråd med offentlighetsloven, sier advokat Bruce Johnson hos Davis Tremaine LPP.
- Jeg forstår deres byråkratiske holdning, men det er også viktig for skattebetalerne å vite nøyaktig hva som foregår på grunn av de enorme summene som blir kastet inn i banksystemet, sier advokaten og påpeker at dette også er en ny og usammenlignbar situasjon for myndighetene.