138371711_gordo.jpg
Storbritannians statsminister Gordon Brown.

Ny engelsk bankaksjon

Publisert: 18. januar 2009 kl 21.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Britiske myndigheter vil garantere for boliglån og lån til næringslivet, ifølge en ny plan som er under utforming, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.
Planen blir laget i samarbeid med de største bankene i England, og det arbeides også med en forsikringsordning som skal garantere for såkalte "råtne" lån.

Dropper utbytte

Sunday Telegraph skriver at regjeringen vil tilby seg å bytte sine bankaksjer med fortrinssrett til vanlige aksjer for å tilføre bankene mer kapital.
Byttet kan føre til at den engelske statens eierandel i Royal Bank of Scotland øker til 70 prosent, og eierandelen i Lloyds øker til 50 prosent.
Finansdepartementet er villig til å gi fra seg aksjene med fortrinnsrett, som gir et garantert utbytte på 12 prosent, fordi de er bekymret for at det kveler banken og forhindrer dem fra å låne ut penger.

- Myndighetenes tiltak er rettet mot å få lånene til å bevege seg i økonomien igjen, og vil inkludere banker som rapporterer om tap og dårlig sikrede lån, opplyste den britiske statsministeren Gorden Brown til journalister i Egypt søndag.

I oktober ga britiske myndigheter landets banker nye kredittlinjer for tilsammen 200 milliarder pund, samt opprettet et fond på 50 milliarder for å rekapitalisere banker. I tillegg har Bank of England utvidet sitt 200 milliarders "Special Liquidity"-program frem til neste år.

Skrur opp pengepumpen

Den britiske regjeringen er også i ferd med å fjerne en 165 år gammel lov som pålegger den britiske sentralbanken å offentliggjøre sitt regnskap en gang i uken, ifølge UK Telegraph.
Dette vil åpne for at Bank of England kan bruke den samme metoden som den amerikanske, kvantitativ lettelse, som i praksis betyr å oversvømme markedet med penger for å få hjulene i gang igjen.

Saken fortsetter under annonsen

Frykter hemmelighold

Selv om Bank of Englands bruk av kvantitativ lettelse trolig vil bli begrenset, uttrykker flere britiske økonomer og politikere bekymring for mindre innsyn i sentralbankens virksomhet.
- Akkurat hvorfor sentralbanken må holde sine operasjoner så beskyttet av hemmelighold er et mysterium for meg, sier økonom Simon Ward hos New Star.
- Denne reformen vil gjøre den mye vanskeligere å finne ut hva sentralbanken gjør, sier han til UK Telegraph.

- Fjerner vi denne kontrollen er det ingenting som stopper urapportert og ukontrollert oversvømmelse av penger i markedet ved udisiplinert bruk av pengepressen, sier den konservative politikeren Lord James of Blackheart i Storbritannias House of Lords.