138432315_1_270.jpg
FORNØYD: LO-leder Roar Flåthen er fornøyd med den nye IA-avtalen.

Ny avtale for sykemeldinger

Publisert: 24. februar 2010 kl 16.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

- Et godt utgangspunkt for å lykkes, sier LO-leder Roar Flåthen. Han mener at den

største utfordringen nå er at IA-avtalen følges opp i virksomhetene og at flere slutter seg til IA-avtalen.

- Dette er avgjørende for å lykkes, sier LO Flåthen, som er tilfreds over at en ny IA-avtale er i havn.

Hovedlementene

De viktigste elementene i den nye avtalen er:

* Tillitsvalgte i virksomhetene får en tydelig rolle som part i IA-avtalen i den enkelte virksomhet.

* Forebygging og oppfølging av sykefravær skal bli en del av HMS-opplæringen for øverste leder, linjeledelsen, vernetjenesten og tillitsvalgte i virksomhetene. For første gang skal partene gå sammen om å utvikle felles skoleringsopplegg i IA-arbeid i IA-virksomhetene.

Saken fortsetter under annonsen

* Økt bruk av gradert sykmelding. Det skal sikre at kontakten med arbeidsplassen opprettholdes ved langtidssykmelding. Det minsker faren for varig utstøting fra arbeidslivet. Det er fortsatt lov å være 100 prosent sykmeldt, men dette er en mulighet for de som kan jobbe noe til å være i aktivitet og delta i arbeidslivet.

* Tilretteleggingsplikt. Gradert sykmelding forutsetter i mange tilfeller økt tilrettelegging på arbeidsplassen. Tilretteleggingsplikten i dagens arbeidsmiljølov skal følges opp sterkere, og hovedorganisasjonene skal sammen utarbeide et verktøy for hjelp i virksomhetene i tilretteleggingsarbeidet.

I debatten er det blitt stilt spørsmål om dette vil kunne innebære at arbeidstakere tvinges til å utføre andre oppgaver enn tidligere. Det går en grense for når endringer av arbeidsoppgaver kan sies å gå ut over stillingsvernet (stillingsendringsoppsigelse). Tilretteleggingsplikten finnes allerede i Arbeidsmiljøloven. Det er ofte små tiltak som skal til for at man kan fungere helt eller delvis i jobben.

* Rollene til NAV og til sykmelder er klarere definert. NAVs arbeidslivssentre skal de videreutvikles til å bistå virksomheter med IA-avtale. Det skal opprettes en nasjonal koordineringsenhet for arbeidslivssentrene.

Legene skal bidra gjennom obligatorisk opplæring i IA-arbeidet og regelmessige tilbakemeldinger fra NAV om egen sykmeldingspraksis. Det skal også utarbeides faglige veiledninger i sykmeldingsarbeid til støtte for legene og andre som sykmelder. Dette må ikke forveksles med den svenske sjablongordningen for lengde på sykmeldinger.

* Arbeidsgivers medfinansiering. Ordningen med 16 dagers arbeidsgiverperiode bli videreført.

Ekspertgruppen som vurderte tiltak for redusert sykefravær, og som la fram sin rapport 1. februar, foreslo en endring i arbeidsgivers medfinansiering. Partene er enige om å vurdere en slik endring.

Saken fortsetter under annonsen