Med i EUs milliardtrilling

Publisert: 22. september 2009 kl 10.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Fremmer konkurranseevne. Rammeprogrammet CIP (Competitiveness and Innovation Programme) skal fremme konkurranseevne og innovasjon i Europa, med særlig fokus på små og mellomstore bedrifter - i europeisk målestokk. Det betyr at programmet vil omfatte bedrifter som i norsk målestokk er relativt store. Dette vil derfor være aktuelt for store deler av norsk næringsliv.

- CIP er et stort program, med betydelig satsing også fra norsk side, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Mål.

Programmet har fire overordnede mål:

1. Styrke konkurranseevnen til små og mellomstore bedrifter.

2. Styrke innovasjonskapasiteten i Europa, inkludert miljøvennlig innovasjon.

3. Skape et konkurransedyktig, innovativt og inkluderende informasjonssamfunn.

Saken fortsetter under annonsen

4. Fremme effektiv energibruk og økt bruk av fornybar energi

Tre delprogrammer.

Målene skal nås gjennom tre delprogrammer:

1. Innovasjons - og entreprenørskapsprogrammet, som skal øke kapitaltilgangen for små og mellomstore bedrifter, og bidra til en kultur i Europa som fremmer entreprenørskap og innovasjon. Miljøvennlig innovasjon skal også styrkes.

2. IKT-programmet, som skal fremskynde utviklingen av et konkurransedyktig informasjonssamfunn i Europa. Delprogrammet vil bidra til å utvikle det europeiske samarbeidsområdet for informasjon, og styrke det indre markedet for informasjonsprodukter og -tjenester.

3. Energiprogrammet, som skal fremme bærekraftig utvikling i Europa. Programmet skal bidra til å bygge ned ikke-teknologiske hindringer for bruk av energieffektive løsninger, f. eks. hindringer av juridisk, økonomisk eller institusjonell art.

Tilgang.

Saken fortsetter under annonsen

Deltakelse i CIP vil gi norske næringsmiljøer lettere adgang til europeiske samarbeidsprosjekter og markeder. Det vil gi både myndigheter og bedrifter anledning til å bygge nettverk og utveksle erfaringer og kunnskap i Europa.

Programmet gjennomføres i perioden 2007-2013. Med et samlet budsjett på ca 3,6 mrd. euro, er det ett av EUs viktigste virkemidler for å fremme innovasjon og konkurransekraft i Europa. Med en total ramme på ca. 625 millioner kroner er også den norske innsatsen betydelig.

Næringsministeren lover at det skal opprettes et norsk kontaktorgan hvor bedrifter kan få informasjon om programmet, hvilke prosjekter det omfatter og hvordan man kan søke.