138369191_berna.jpg

Må utlevere opplysninger

Publisert: 25. august 2009 kl 13.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Dommer Loretta Preska ved domstolen i Manhattan har gitt Federal Reserve fem dager på seg til å formidle navnene til de bankene som har fått til sammen 2000 milliarder dollar i kriselån.

Hun avviser FEDs argument om at det vil skade bankenes konkurranseevne dersom det blir kjent hvem som har fått lån. Hun mener det ikke er bevist at en slik avsløring vil føre til en ødeleggende spiral for de angjeldende banker.
Nyhetsbyrået Bloomberg saksøkte Federal Reserve i desember i fjor for brudd på den såkalte Information Act, som tilsvarer vår Offentlighetslov.

FED har ikke bestemt seg for om dommen skal ankes, opplyser Bloomberg News.

- Når så mye av skattebetalernes penger lånes ut til finansinstitusjoner på helt nye vilkår, og FED avviste å vise frem noen av detaljene, ville Bloomberg News vite hvorfor innbyggerne i USA ikke skal få vite dette, sier Matthew Winkler, redaktør i Bloomberg News.

- Federal Reserve må stå ansvarlig for de beslutningene de fatter. Å være uavhengig er en ting. Å holde oss alle i mørket er noe annet, sier Alan Grayson, som representerer Demokratene i Representantenes Hus til Bloomberg.


Saken fortsetter under annonsen