Kristin jakter på aksjeformuene

Publisert: 12. oktober 2007 kl 11.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Regjeringen har begynt å tette skattehullene for de mest velstående her i landet, skriver Dagens Næringsliv.

Gjør to grep

Professor Guttorm Schjelderup ved Handelshøyskolen i Bergen peker på at regjeringen i forslaget til statsbudsjett gjør to grep for å sikre at de aller rikeste må betale formueskatt.

1. Det foreslås å endre den såkalte 80-prosents regelen til å omfatte aksjer i tillegg til alminnelig inntekt, samt øke skatteprosenten fra 0,6 til 0,8 prosent. For grupper med en netto formue på 50 millioner kroner gir denne endringen en skatteskjerpelse på 400.000 kroner, ifølge tall fra Finansdepartementet.

2. Det foreslås å fjerne aksjerabatten. Aksjer i ikke-børsnoterte selskaper har til nå blitt verdsatt til 85 prosent av markedsverdien. Nå skal 100 prosent av verdien legges til grunn. Denne endringen bidrar til at alle som har en inntekt over tre millioner kroner får en skatteøkning på 27.000 kroner. For de 100 rikeste menneskene i Norge medfører endringene en betydelig større skatteøkning.

- Radikalt

- Disse grepene endrer formueskatten radikalt for personer som får store deler av inntekten sin fra aksjer, understreker professor Guttorm Schjelderup.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg vil regjeringen øke ligningsverdien på bolig med 10 prosent fra neste år. Noe som også bidrar til økt formueskatt.