138371861_money.jpg

Krisepakken: - Hvor er pengene?

Publisert: 22. desember 2008 kl 12.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Det er noe en hver ansvarlig bank krever å få vite før de gir lån så er det; hva skal pengene brukes til?
Men etter å ha mottatt milliarder av dollar i krisehjelp fra amerikanske skattebetalere, sier bankene at de ikke vet nøyaktig hvor pengene er blitt av, eller nekter å diskutere saken.

Ingen vil svare

Nyhetsbyrået Associated Press har kontaktet 21 amerikanske banker, som har mottatt til sammen over 1000 milliarder dollar i offentlig støtte, og spurt dem fire spørsmål:
1. Hvor mye er brukt?
2. Hva er pengene brukt til?
3. Hvor mye blir holdt som reserver?
4. Hva skal resten av pengene brukes til?

Ingen av de spurte bankene kan, eller vil, gi konkrete svar.

Ikke peiling

- Noe har vi lånt ut. Noe har vi ikke lånt ut. Vi har ikke gitt noen regnskapsopplysning. Det er slik vi gjør det, sier Thomas Kelly som er talsmann for JPMorgan Chase som har mottatt 25 milliarder i krisehjelp.
- Vi har ikke opplyste om dette til offentligheten. Det nekter vi å gjøre, sier Kelly, ifølge CNBC.
- Vi følger ikke hver dollar inn, dollar ut, sier talsmann for SunTrust Banks Inc, Barry Koling. SunTrust har mottatt 3,5 milliarder dollar i nødlån.
Noen banker svarer at de ganske enkelt ikke har peiling på hvor pengene blir av.

Ingen kontroll

Saken fortsetter under annonsen

Det føres ikke noe regnskap over hvordan bankene bruker pengene de har mottatt fra krisepakken på 700 milliarder dollar.
I november ble banksjefene innkalt på teppet i Kongressen med beskjed om å starte å låne ut penger - ikke bruke dem til å bygge opp egenkapital, gi ansatte bonuser eller kjøpe opp andre banker.
Men det er ingen som fører tilsyn med at det hva som skjer, og det er ingen konsekvenser for de bankene som ikke følger politikernes anmodning.

Uforskammet?

Blant politikerne i Kongressen er det gryende skepsis til bankens bruk av krisepengene.
Da finansminister Henry Paulson under en høring ble spurt om hvorfor han ikke hadde innført en kontrollordning med krisepakken, svarte han: - Jeg ønsket ikke å være uforskammet.

Gryende skepsis

- Det er fullstendig på sin plass at det amerikanske folk vet hvordan skattepengene dere blir brukt i privat sektor, sier kongressmedlem Elizabeth Warren.
- Dette er legitime spørsmål som skulle vært besvart fra Dag En, sier medlem av finanskomiteen Scott Garrett.

Men inntil videre blir spørsmålene hengende i luften over Wall Street.