138370238_stort.jpg

Knallrødt storting hvis journalister fikk bestemme

Publisert: 7. mai 2009 kl 14.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25
Dette går fram av undersøkelser professor Frank Aarebrot har gjort av journalisters holdninger fra 1999 til 2009.

Frp fram i folket

I løpet av de ti årene har Frps oppslutning i folket økt med rundt 10 prosentpoeng. Ifølge meningsmålinger fra 1999 hadde Ap og SV omtrent samme oppslutning blant folk flest den gang som i dag.
- Partipreferansen blant journalister har endret seg lite på de ti årene, fastslo Aarebrot da han la fram tallene under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag.

Borgerlig i Stortinget

Årets undersøkelse tar for seg forholdet mellom journalister og politikere. Begge grupper har vært med i en spørreundersøkelse, og dessuten har Aarebrot og Torgeir Foss fra Mediedagene personlig intervjuet flertallet av stortingspolitikerne.
Saken fortsetter under annonsen
Mens det er få journalister som stemmer borgerlig, er det derimot et borgerlig flertall blant journalistene i Stortingets presselosje, går det fram av undersøkelsen.

Upopulære partier

Frp er ikke det eneste upopulære partiet blant journalister. Verken Senterpartiet eller Kristelig Folkeparti ville blitt representert hvis journalistenes partipreferanser var representative.
Derimot ville Venstre kommet inn med en gruppe på 25, og Høyre ville fått 24 politikere på Stortinget.
Nesten halve Stortinget, 78 representanter, ville kommet fra Arbeiderpartiet mens SV ville fått 33 og Rødt ni representanter.
Saken fortsetter under annonsen

Styrer politikken

Politikerne både lokalt og på Stortinget er spurt hvem som setter dagsorden, mediene eller det politiske systemet. Da svarer hele 71 prosent av stortingspolitikerne at det er mediene som i «noen» eller «stor» grad styrer.
- Og virkeligheten er enda verre, for når vi intervjuet stortingspolitikerne, så sa de at de «måtte vel svare» at det var det politiske systemet. Så sannsynligvis er det bortimot 90 prosent av politikerne på Stortinget som mener mediene setter dagsorden, sa Aarebrot, som stilte spørsmål om hva dette betyr for demokratiet.

Stanghelle best

Både stortingspolitikere og lokalpolitikere fikk i årets undersøkelse spørsmål om hvilken politisk kommentator i mediene de har størst tillit til. Valget falt på redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten.
Saken fortsetter under annonsen
Politikerne trakk selv fram navnene de ville framheve, og blant politikerne på Stortinget fikk NRKs Magnus Takvam et flertall. Stanghelle hadde imidlertid større oppslutning blant lokalpolitikerne.
Da Stanghelle takket for æren, sa han at det ikke er noe mål for en politisk kommentator å bli likt av politikerne. Når han gikk til topps blant politiske kommentatorer, mener han det kanskje skyldes at han er oppvokst med å se en sak fra flere sider og dermed ikke er så bastant i sine kommentarer som enkelte kolleger. (©NTB)