138372553_b__rs.jpg

Klar for "manisk mandag"?

Publisert: 12. oktober 2008 kl 21.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Statsminister Jens Stoltenberg la søndag frem to nye til krisetiltak for å avhjelpe den akutte krisen i det norske pengemarkedet.
De største bankene får mulighet til å bytte boliglånsobligasjoner for inntil 350 milliarder kroner mot tre årlige statsobligasjoner.
I tillegg utvides ordningen med fastrentelån i Norges Bank, spesielt rettet mot mindre banker.
Tiltakene skal etter planen godkjennes av Stortinget fredag.

- Får låne gullkortet

- Den nye ordningen gir bankene tilgang til de mest verdifulle papirene som finnes, gullkantede papirer, nemlig statsobligasjoner. Disse gir vi ut i bytte mot indrefileten av bankenes verdier, de best sikrede boliglånene, forklarte finansminister Kristin Halvorsen på søndagens pressekonferanse.
- På en måte kan vi si bankene har fått låne gullkortet. Det skal blir lettere for bankene å låne penger seg imellom, sier Halvorsen.

DnB NOR-sjefen fornøyd

- Finansuroen har utviklet seg til å bli mer alvorlig enn noen kunne forutse. Det er riktig og viktig at myndighetene iverksetter disse tiltakene nå for å bidra til å øke tilgjengeligheten på innlån for norske banker, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR i en pressemelding.
- Vi mener at tiltakene i utstrakt grad vil bidra til å normalisere situasjonen slik at bankene kan drive utlånsvirksomheten på ordinært vis, sier administrerende direktør i Sparebankforeningen Arne Hyttnes.

Ingen garantier

Både statsministeren, finansministeren og sentralbanksjefen understreker usikkerheten som råder i det internasjonale finansmarkedet, og Stoltenberg sier regjeringen vil gripe inn med flere tiltak om det blir nødvendig.
Kredittilsynet skal passe på at ordningene ikke får utilsiktede virkninger.
- Jeg er ikke sikker på om dette er nok, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.
- Jeg tror ikke dette demper den uroen som er ute blant publikum. Tiltakene er for kompliserte til det. Og publikum flytter nå store beløp som følge av frykten som rår, sier Mork til E24.
Sjeføkonom Eric Bruce i Nordea Markets påpeker at staten i praksis overtar risiko fra bankene.
Hvilken effekt den norske krisepakken får, vil vi se nå Oslo Børs åpner i mandag morgen.
De internasjonale redningsaksjonene som er under oppseiling vil spille en avgjørende rolle.

Saken fortsetter under annonsen

På randen av sammenbrudd

I EU forbereder flere medlemsland å kjøpe bankaksjer som et ledd i sine individuelle redningspakker etter at myndighetene i USA fredag besluttet å bruke deler av sin 700 milliarder dollars krisepakke til å kjøpe amerikanske bankaksjer.
Britiske myndigheter vil overta store deler av storbankene Royal Bank og Scotland, Lloyds, HBOS og TSB som et ledd i sin 500 milliarder pund store redningspakke.
Tyskland vil også kjøpe for mellom 50 og 100 milliarder euro i bankaksjer. Lignende aksjoner blir også gjennomført i blant annet Frankrike, Italia, Portugal, Australia og i de Forenede Arabiske Emirater. Alle lederne for de 15 EU-landene fremdeles sitter i krisemøte i Paris.
Presset på verdens lederene er stort etter at det internasjonale pengefondet, IMF, på fredag advarte om at det globale finansielle systemet er på randen av sammenbrudd.

Børser kan bli stengt

Italias statsminister Silvo Berlusconi sa før helgen at europeiske børser kanskje må stenges midlertidig hvis uroen blir for stor.
Engelske aviser skriver søndag at handelen med bankaksjer vil bli suspendert på London-børsen mandag slik at investorer og analytikere kan vurdere tiltakene uten panikkreaksjoner i markedet. Det som kan se ut som en global nasjonaliseringsprosess av bankvesenet kan føre til massivt utsalg av bankaksjer blant private investorer.
Det australske aksjemarkedet er det første som åpner etter helgen, klokken 00:30 norsk tid. En time senere åpner de første asiatiske børsene.

Det går mot en ny hektisk mandag, med store bevegelser i markedene, både i Asia, Europa, USA og på Oslo Børs.

Følg de asiatiske markedene her.