Kastes ut av oljefondet

Publisert: 7. november 2007 kl 10.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Finansdepartementet har, ifølge en pressemelding, utelukket det britiske metall- og gruveselskapet Vedanta Resources fra Statens pensjonsfond - Utland basert på tilråding fra Etikkrådet for fondet, ifølge en pressemelding.
- Et slikt selskap kan ikke fondet ha eierandeler i, sier finansminister Kristin Halvorsen i en kommentar.

Rådet vurderer det slik at fondet løper en uakseptabel risiko for å medvirke til alvorlige miljøskader og grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene ved fortsatt å være investert i selskapet.

- Etikkrådet har konkludert med at Vedanta påfører miljø og mennesker alvorlige skader som en direkte følge av sin drift. Eierskapsutøvelse anses i dette tilfellet ikke som et egnet redskap for å bidra til å rette opp forholdene. Et slikt selskap kan ikke fondet ha eierandeler i, sier finansministeren.

Vedanta har sin hovedvirksomhet knyttet til utvinning og produksjon av kobber, aluminium og sink i India, og rådet har ifølge meldingen vurdert fire selskaper der Vedanta har aksjemajoriteteten: Sterlite Industries, Madras Aluminum Company, Bharat Aluminium Company og Vedanta Alumina.


Saken fortsetter under annonsen