138372621_islan.jpg
Regjeringsbygningen i Reykjavik.

Island ber Norge om krisehjelp

Publisert: 5. oktober 2008 kl 18.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Regjeringen og sentralbanken på Island er søndag i samtaler med flere sentralbanker i Europa i et forsøk på å stable på bena en økonomisk krisepakke på 10 milliarder euro - eller cirka 80 milliarder norske kroner, melder The Telegraph.
Islandsk økonomi er nærmest i kaos etter at regjeringen i landet måtte gripe inn å kjøpe 75 prosent av Glitnir Bank som plutselig kollapset på grunn av akutt mangel på kortsiktig finansiering.
Kursen på islandske kroner har stupt 20 prosent på grunn av frykt for at islandske myndigheter blir nødt til å redde flere banker.
Frykten er i hovedsak knyttet til Kaupthing Bank som er Islands største bank, og som en stor investor i spesielt britisk næringsliv.
Det britiske finansdepartementet følger utviklingen nøye.

Kan et land gå konkurs?

Lille Island er et av landene i verden som er hardest rammet av finanskrisen, og risikerer faktisk å bli en insolvent stat.

Etter dereguleringer i den islandske banklovgivningen på 90-tallet, har bankene ekspandert hurtig i Europa, og har nå til sammen forpliktelser (liabilities) overfor utlandet for rundt 138 milliarder dollar (830 milliarder norske kroner), ifølge CNN. Til sammenligning er Islands brutto nasjonalprodukt (BNP) på 10,37 milliarder dollar (62 mlliarder kroner).

Spør sentralbanker og pensjonsfond

Ifølge nettstedet til The Telegraph er islandske myndigheter i kontakt med sentralbankene i Norge, Sverige og Danmark, som i mai år inngikk en såkalt swap-avtale med den islandske sentralbanken som innebærer at det kan opprettes kredittlinjer på til sammen 1,5 milliarder euro i tilfelle problemer.
Den svenske Riksbanken opplyser at den ikke har mottatt noen forespørsel fra Island om å aktivere kredittlinjen.
Informasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank vil ikke kommentere saken.
Heller ikke den europeiske sentralbanken, ECB, ønsker å kommentere opplysningene i The Telegraph, skriver Bloomberg News.
I tillegg til sentralbanker, skal islandske myndigheter være i kontakt med flere store pensjonsfond, skriver The Telegraph.

Det skal være ventet en annonsering av de islandske kriseplanene før markedene åpner mandag.

Saken fortsetter under annonsen