138369470_00578.jpg

Irak åpner døra for oljeindustrien - og Norge

Publisert: 29. juni 2009 kl 14.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag i Bagdad hvor han fortalte at Norge oppretter et ambassadekontor i den irakiske hovedstaden. Kontoret vil være underlagt ambassaden i Amman.

- Norge og Irak har den siste tiden utviklet tettere kontakt, og jeg vil derfor informere Iraks utenriksminister om at Norge kommer til å opprette et diplomatisk nærvær i Bagdad, sier Støre.

Samtidig med Støres Irak-besøk ble budrunden om åtte olje- og gasskontrakter i Irak utsatt til tirsdag. StatoilHydro har sagt at selskapet ønsker å være med når Irak åpner døra for internasjonal oljeindustri, men derimot ikke bekreftet at det vil gi et bud i den første runden.

- Norsk næringsliv kan trappe opp sin interesse for Iraks energisektor, noe som også vil være tema i samtalene, heter det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet om Støres besøk.

Kontroversielt

Mer enn 30 oljeselskaper skulle mandag ha begynt kampen om kontrakter i Irak med en anslått verdi på 16 milliarder dollar. Men den to dager lange budrunden ble utsatt til tirsdag ettersom en sandstorm søndag stengte Bagdads flyplass.

Tildelingen av Irak-kontrakter til internasjonale selskaper er kontroversiell. Lederen for den irakiske nasjonalforsamlingens olje- og gasskomité har karakterisert kontraktene som ulovlige og grunnlovsstridige, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Saken fortsetter under annonsen

- De som kritiserer dette fra et nasjonalistisk grunnlag, mener det ikke er riktig å gå i gang med tildelinger før oljelovverket er på plass. I tillegg er kurderne mot dette. De ser alt som kan styrke Iraks oljeminister, som en trussel, sa forsker Reidar Visser ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB nylig.

Sikkerhet

Det er ikke bare det langtrukne arbeidet med Iraks nye oljelov som har forsinket arbeidet med å åpne opp for utenlandske investorer. Også mangelen på sikkerhet har fått utenlandske oljeselskaper til å tenke seg godt om.

Selv om sikkerheten er blitt betraktelig bedre de siste to årene enn den var i tiden etter invasjonen i 2003, har USAs tilbaketrekning av sine kampstyrker fra irakiske byer denne uken blitt ledsaget av en voldsom bølge av angrep.

Ikke minst er det oljerike Nord-Irak hardt rammet. For en drøy uke siden mistet over 70 mennesker livet i et bombeangrep mot en moské i Kirkuk-provinsen nord i landet.

- De er klare

Sist uke ble 250 mennesker drept i skyteepisoder og bombeangrep, men USAs øverstkommanderende i Irak, general Roy Odierno, mener likevel irakerne nå selv kan overta sikkerhetsansvaret.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg mener de er klare. Vi har sett en stadig forbedring av sikkerhetsstyrkene, og vi har sett en stadig bedre politisk styring, sier han til CNN.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har bestemt at 30. juni skal være en nasjonal fridag, og fortalt irakerne at USAs tilbaketrekning vil «styrke Iraks sikkerhet» og vise verden at irakerne kan holde orden i eget hus.

(©NTB)